#256 - Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid? | Svaret till: när ska man investera?

Hur ska man göra när man har en summa pengar som ska investera? Ska man investera allt på en gång eller ska man sprida ut det över tid? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. I dagens avsnitt diskuterar vi den både från ett emotionellt, matematiskt och riskmässigt perspektiv.

Dagens avsnitt är även en uppdatering per maj 2022 av det fem år gamla avsnittet #92. Som vanligt tar vi avstamp i Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying", resonerar kring hans tankar, lägger på ett svenskt perspektiv och diskuterar de olika alternativen till scenariot: "Jag har fått ett arv, en bonus, sålt mitt företag eller något annat och nu vill jag investera mina pengar. Hur gör jag? Ska jag sätta in allt på en gång?" (ofta med tillägget det känns läskigt.)

Frågan är nämligen lite klurig eftersom den har tre korrekta svar:

- Det matematiskt korrekt säger att man ska investera allt på en gång. Vi har en förväntning om att marknaden ska gå upp över tid, viket innebär att ju längre tid pengarna får jobba, desto mer avkastning kommer de att ske. I avsnittet visar vi att detta gäller för de flesta tidsperioder, de flesta tillgångsslag, de flesta marknader och de flesta marknadslägen (dyrt / billigt).

- Det känslomässigt korrekta svaret ger att man ska sprida ut det för att minska upplevelsen av ånger om det i framtiden kommer ett billigare läge på börsen. Vilket det ganska ofta gör - men eftersom man inte vet om och när detta läge - kommer (det kan ta mer än 10 år om det ens händer) så är det bättre att investera på en gång. Men det ger en emotionell trygghet eftersom en nedgång ger köpläge och mindre ånger eftersom vi värderar en förlust mer emotionellt än en utebliven vinst.

Det som är nytt jämfört med tidigare avsnitt #92 är att vi utgår från ett tredje alternativ som Nick presenterar, som går ut på att istället för att sprida ut pengarna över tid, så bör man istället investera allt på en gång - men med en lägre riskprofil.

Det vill säga att om man har tänkt sig att investera 100 % i en globalfond som slutmål och tänkt sig sprida ut det över t.ex. 12 månader. Då är det bättre att kanske ta 50 % / 50 % globalfond och räntor och sätta in det på en gång i denna fördelning med lägre risk. Sedan kan man istället öka risken över tid.

Ett sista överkurs alternativ är en liten kombination av båda. Det är att man sprider ut över tid, men man ökar mängden pengar om den föregående månaden var positiv och minskar beloppet om den var negativ. Det vill säga en slags momentum-anpassad sprid-ut-över-tid strategi.

Vi hoppas att du uppskattar avsnittet och ser fram emot dina kommentarer!

Hälsningar,
Jan och Caroline

PS. Svaret till frågan, VAD ska man investera i, hittar du i avsnitt 99. Det korta svaret är en fondrobot som LYSA. Se länk nedan.

Länkar
=====
Avsnitt & Bildspel: https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/
Fondrobot LYSA: https://rikatillsammans.se/partner/lysa
Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans

Innehållsförteckning
=====
00:00:00 Intro
00:04:55 Investera allt på en gång
00:08:00 Vi är inte mottagliga för avancerade resonemang
00:11:05 Hur reagerade du under börskraschen 2008?
00:15:06 RikaTillsammans Community i Patreon
00:17:16 "Buy quickly, sell slow"
00:20:19 Vad händer vid kriser?
00:25:59 Ett tankeexperiment
00:28:49 Inte ens Gud kan tajma marknaden
00:35:13 Risk för underprestation
00:38:40 Oftast mer lönsamt att investera allt med en gång
00:43:21 Gör rätt sak på rätt sätt
00:49:11 Rekordnivåer på börsen
00:51:08 Normalt för börsen att vara på topp
00:57:45 Vi är inte rationella
01:01:36 2% bättre avkastning
01:05:16 Förutsättningen är att du inte får panik och tar ut dina pengar