#231 - Tänk om ekonomi är penseln att måla sitt liv med? | Del 1. i "Tänk om ekonomi är roligt?"

Idag pratar vi om frågan: "Tänk om ekonomi om ekonomi är roligt?". Vi tittar på ekonomi utifrån perspektivet "penseln att måla sitt liv med", att skapa roliga regler för att faktiskt spendera och inte bara spara pengar och att ekonomi inte handlar om matte.

I introduktionen till alla våra avsnitt säger vi "ta din ekonomi till nästa nivå på ett enkelt och ROLIGT sätt". För oss har det i alla år varit självklart att ekonomi ÄR roligt. Till och med på en nivå att vi inte reflekterat över att det kan vara annorlunda. Därför blev det en realitycheck när vi för någon vecka sedan blev kontaktade av @Hanapee och inbjudna till att filma en serie avsnitt om ekonomi riktade till yngre människor.

I förberedelserna så insåg jag att de flesta - i alla fall utanför RikaTillsammans-sfären - upplever att ekonomi faktiskt är något trist, tråkigt och till och med ångestframkallande. Egentligen är det ju inte konstigt att de flesta upplever att ekonomi är klurigt. I princip INGEN har fått någon formell utbildning i det. Vi lär oss inte det i skolan och från våra föräldrar lär vi oss ofta strunt som att: "Pengar växer inte på träd", "Pengar är runda för att de ska rulla" eller "Det viktiga är inte pengar, det är att vi har hälsan". Jag anser det vara struntsaker - eftersom t.ex. det sista påstående implicit antyder att "Rika människor är sjuka", vilket vi vet inte är sant.

Det leder till att de flestas interaktion med ekonomi blir - en räkning som ska betalas, ett svårt val där man behöver välja mellan två alternativ, en oförutsedd utgift eller ett hinder för något man skulle önska. Tro f-n att man tycker att ekonomi är tråkigt om alla ens interaktioner är reaktiva. Men som min vän Charlie Söderberg en gång sa till mig; "Tänk om inte ekonomi är tråkigt. Tänk om din ekonomi är tråkig?" Sjukt provocerande men potentiellt livsförändrande. För tänk om ekonomi istället kunde handla om:

- Läran om att få det man vill ha i livet
- Vara penseln man målar sitt liv med?
- Lära oss spendera pengar på det vi älskar
- Använda pengar för att göra oss själva och andra lyckliga

Då uppstår nämligen den spännande frågan: "Vad vore då möjligt?". Jag tror att de flesta av oss upplever att saker blir mycket roligare när vi sitter i framsätet och är proaktiva än sitta i baksätet och inte kunna påverka vart färden tar vägen. Tänk om ekonomi handlar om att göra en resa därifrån du är idag till dit du skulle vilja vara?

När du vet vart du är på väg, det är då ekonomi blir intressant på riktigt. Det är då pengarna bara blir verktyget för att nå dina mål. Då kan vi leka med uppskjuten belöning och påståenden som t.ex. @axr skrev i forumet:

- Är det värt att investera 1000 kr i månaden i 10 år för att sedan ha 1000 kr i månaden resten av livet?

Det och mycket pratar vi om idag. Vi hoppas att du gillar avsnittet. 🙂
Jan och Caroline

Länkar & bildspel
====
https://rikatillsammans.se/ekonomi-roligt/

Innehållsförteckning
====
00:02:55 - Bästa råden till ekonomiskt ointresserade
00:05:32 - Framåtriktade regler kring ekonomi
00:10:30 - Är ekonomi tråkigt svårt och tråkigt?
00:13:15 - Ingen har lärt oss om ekonomi
00:17:10 - Ekonomi har kidnappats av pengar
00:20:35 - De flesta har missuppfattat disciplin
00:23:47 - Regler för att spendera pengar
00:27:49 - Hur ser en perfekt vecka ut?
00:33:09 - Få 1000 kronor i månaden i resten av ditt liv
00:35:57 - Spara mer och ha mer tålamod
00:38:29 - Ekonomi handlar inte om matte
00:41:58 - Jan har ingen budget
00:47:11 - Hotivation och motivation
00:51:37 - Hur kan du göra både och? Spara och slösa
00:58:24 - Utnyttja pengar till det som de är bra på
01:01:35 - Ett rikt liv handlar inte om hur lite man kan spendera
01:06:00 - Spendera extravagant på det som ger dig energi
01:09:40 - Gör något varje år som du kommer minnas om 10 år
01:13:28 - Betala dig själv först, spendera sedan med gott samvete
01:16:10 - Fyrdubbla dina utgifter, hur skulle det se ut?
01:21:02 - Vilka områden bryr du dig inte om?