#230 - Tjäna eller spara pengar genom smart bildelning | Med Nora Johnsson, Gomore

Dagens avsnitt är ett samarbete med GoMore och handlar om bildelning. Bildelning i avseendet att tjäna pengar på att hyra ut sin befintliga bil, eller spara pengar genom att vid behov hyra bil istället för att äga den.

Tidigare i höstas gjorde vi fyra avsnitt om bilekonomi i samband med att vi sålde vår bil och köpte en ny. Nora kontaktade oss då och påpekade – det som flera av er också påpekat – att det faktiskt är ett alternativ att INTE ha bil. Det är faktiskt ganska mycket pengar man lägger på en bil om man räknar med allt – i vårt fall nästan 8 000 SEK i månaden inkl. allt.

Dessa pengar kan man – beroende på ens prioriteringar – använda bättre. T.ex. att använda en bildelning- eller en bilprenumerationstjänst där man hyr bil vid behov (eller som en läsare påpekade göra typ 40 taxiresor för 200 kr per månad 😳). Det andra alternativet, som jag inte tänkt på (emotionellt förträngt?) är att man faktiskt kan hyra ut sin bil och tjäna pengar på det.

På sin hemsida har GoMore en räknare som ger en uppskattning hur mycket man kan tjäna. Nu kanske man får ta den med en nypa salt beroende på period, område, säsong och så vidare, men även om man halverar beloppen så är det inte oväsentliga belopp. Några exempel i Malmö (och annan stad i parentes):

- Volvo V70 (2009) – ca 4 400 kr/mån (2 750 kr/mån)
- VW Passat (2015) – ca 4 500 kr/mån (2 800 kr/mån)
- Kia Ceed (2018) – ca 4 000 kr/mån (2 500 kr/mån)
- Tesla Model Y (2021) – ca 13 000 kr/mån (8 000 kr/mån)

Bor man i Göteborg eller Stockholm är beloppen än högre. Du kan gärna testa själv, länk finns nederst. Det intressanta är att man med många bilmodeller kan tjäna mer än TCO-kostnaden, vilket går i linje med det som Nora säger i avsnittet att man mer eller mindre skulle kunna leasa en ny bil och ha den extremt billigt, till och med kanske gå plus på den. 🤯

Min insikt under inspelningen är hur känslomässigt kopplad jag faktiskt är till vår bil. Trots att vi har den perfekta bilen för uthyrning; en familjebil, kombi, elbil, Tesla, bor i storstad och kan klara oss flera dagar utan den, så tar det emot att hyra ut den. Det är allt från tankar kring: ”kommer andra ta lika väl hand om den som jag?” till irrationella tankar som ”tänk om någon krockar med den?” eftersom den är försäkrad under uthyrningen. Caroline är självklart mycket längre i processen än jag.

Ironin i det hela är att vi själva faktiskt i somras hyrde en bil via GoMore när vi ville prova en Tesla på riktigt. Vi skulle hämta dottern på kollo i Trollhättan och körde därmed 80 mil på 24 timmar. Vi var superförsiktiga och det var jättesmidigt. Sedan hyrde vi även skåpbil när vi skulle köra gräsklipparen till service, även det supersmidigt.

Så jag fattar att på någon nivå är det irrationellt – särskilt när det finns pengar att tjäna. Pengar som dessutom kan sättas i arbete i ens sparande. I vårt fall med teslan skulle det kunna bli mycket pengar, det är bara jag som är lite emotionellt dum i huvudet. 🤣🤦‍♂️

Det här och mycket mer diskuterar vi tillsammans med Nora från GoMore i dagens avsnitt. Eftersom det är ett samarbete så erbjuder de dessutom:

- 350 kr rabatt när du hyr bil via deras hemsida (annonslänk), ange koden: rikatillsammans när du bokar
- Vill du hyra ut med ”nyckelfri”-funktionen bjuder de på installation och 6 månaders abonnemang om du mejlar deras kundtjänst och anger ”rikatillsammans” (att bara lägga upp sin bil är kostnadsfritt)

Vi har även en hel del diskussioner i forumet på temat låd/lastcykel som alternativ till bil. Vi hoppas att du gillar det här avsnittet som förhoppningsvis (för tredje) gången avslutar serien om bilar för i år. Nästa vecka kommer det handla om ”tänk om ekonomi” är roligt och sedan har vi lite fler spännande gäster på gång, t.ex. Eric Strand och Andreas & Henrik från Coeli.

Med önskan om en glad första advent,
Jan och Caroline

Sponsrad länk till GoMore (och räknaren):
https://rikatillsammans.se/partner/gomore