#229 - Psykologi styr sambandet mellan pris och värde | Del 3 i serien: Vad krävs för att slå index?

Redan Benjamin Graham lär ha sagt: "Pris är vad du betalar, värde är vad du får - oavsett om det handlar om strumpor eller aktier.". Medan värdet ofta kan räknas fram sätts priset av marknaden och beror till stor del på psykologi. Något som jag underskattat (och missat tjäna pengar på) flera gånger de senaste åren. Det här är del tre i överkursserie: "Vad krävs för att slå index?" utifrån Howard Marks bok "The most important thing".

OBS! Det här avsnittet är inte till för dig som är en ny sparare eller precis har kommit igång. Det är definitivt ett överkursavsnitt och vi rekommenderar alltid att börja med avsnitt 99 eller avsnitt 190. Det är egentligen allt man behöver veta, det här avsnittet är mer åt nörderi-hållet.

Idag handlar avsnittet om relationen mellan pris och värde som till stor del styrs av psykologi. En nyckel i investerande handlar om att vara på det klara med vem som gillar en investering idag och vem som inte gör det. Att investera är på många sätt som att delta i popularitetstävling. I alla fall på kort sikt.

Inom sparande borde det rationella vara att ju mer priset ökar, desto mindre populärt borde det bli. Tyvärr är det väldigt sällan så, snarare tvärtom. Ju högre priset stiger, desto större blir intresset. I skrivande stund stämmer det för t.ex. krypto, Tesla och m.m. Det är samma motiv till att många investerar i fonder som gått bra på sistone, trots att forskningen (och avsnitt 123) visar att de sambanden inte finns där.

Tyvärr är det svårt att agera rationellt då hela investeringsvärlden är riggad för att vi ska göra fel sak vid fel tillfälle. Jag har flera exempel på misstag jag har gjort på senare tid, särskilt sådana där jag underskattat marknadens pyskologi. T.ex. när jag tackade nej till en större post i Klarna, avstod från emissionerna i Flat Capital, Truecaller, Volvo m.fl. med motiveringen att priset var högre än mitt bedömda värde. Total miss i bedömningen hur populära dessa aktier skulle vara.

En insikt detta året är: "Priset är högt" är långt i från synonymt med "nästa rörelse kommer vara nedåt". Tillgångar kan fortsätta vara överprisade länge och eller bli ännu dyrare. Det är därför jag i mångt och mycket landar i att spara i indexfonder. Genom att regelbundet och automatiskt spara i indexfonder över en lång tidsperiod kommer jag få marknadens genomsnittliga pris och marknadens genomsnittliga avkastning. Helt utan ansträngning, utan någon tid, energi, kompetens eller behov av åsikt eller svar på svåra frågor.

Genom att de flesta dessutom underpresterar mot index över tid, kommer det dessutom - över tid - ge en bättre avkastning än de flesta. Men det är en bonus. 😉

Tack för denna veckan,
Jan och Caroline

Länkar
====
Communityn: https://www.patreon.com/rikatillsammans

Innehållsförteckning
====
00:03:54 - Hur slår man en schackmästare?
00:08:16 - Värde och pris är inte samma sak
00:11:24 - Köp billigt och sälj dyrt, vad innebär det?
00:18:16 - Värdeinvesterare och tillväxtinvesterare
00:20:25 - Vill man ha dramatiska resultat eller stabilitet?
00:24:00 - Man måste ta hänsyn till framtiden
00:28:21 - Man behöver ha tillit till att man har gjort rätt
00:34:55 - Hur vet du när du har fel?
00:39:31 - Ta hänsyn till hur andra agerar
00:42:45 - Det handlar om att köpa aktien vid ett bra pris, vid ett bra tillfälle
00:48:31 - Om det vore enkelt hade all gjort det
00:51:49 - Psykologin ger förståelse för värde och pris
00:53:51 - Alla gillar en vinnare
00:58:14 - Att ta kontroll över sitt ego
00:59:41 - Ett korn av sanning
01:02:02 - Hela marknaden är riggad för att du ska misslyckas
01:06:38 - Wave and smile Jan
01:10:08 - På sikt kommer saker komma till sitt rätta värde
01:14:17 - Övergripande strategier för överavkastning