#225 - När livsgnistan släcks av att bli $-miljonär!? | Intervju med Elisabeth Svensson

Dagens avsnitt är ett samtal om ekonomi, FIRE och den ekonomiska resan med vår vän Elisabeth Svensson. Elisabeth var nyligen uppmärksammad i både Aftonbladet och Expressen med rubriken: "Elisabeth, 36, blev mångmiljonär och livsgnistan släcktes" efter ett inlägg på sin blogg.

Ibland missar man skogen för alla träden. Vi har känt Elisabeth i många år då våra vägar korsades i investeringssammanhang, men typ "glömt" bort att bjuda in henne att prata om sin resa. Hon missade första miljonen på 30 årsdagen med några månader, men tog igen det och är idag vid 36 års ålder mer eller mindre ekonomisk fri.

Det roliga med Elisabeth är att hennes resa på många sätt påminner om min egen. Hon började spara tidigt, drivkraften var mycket ett "bristtänk" i form av att man ville ha möjligheter och hatade bli begränsad, en önskan om att få vara fri men också en rädsla för att det kommer gå åt helvete. Hon likt mig efter experters råd, t.ex. mycket Ratos, gör en stor förlust och börjar skapa sin egen strategi.

Det som jag också tycker är så spännande är att medan jag tycker om att maxa inkomster, så är Elisabeth väldigt duktig på och brinner för medveten konsumtion, cirkulär ekonomi och att göra smarta små val.

Hon delar med sig av dessa i avsnittet. Allt från hur hon och hennes fästman inte har bil, till hur de letade i 3,5 år efter rätt boende med en uthyrningsdel, till hur de även hyr ut sin lägenhet och har inrett med det i åtanke (två kylar, låsbara möbler etc) och så vidare.

Men det handlar även om att inte ha fördomar och verkligen hedra många bäckar små som jag är ganska dålig på. Ett extremt talande exempel. Elisabeth har inte bil men har ändå en garageuppfart. Trots att det är mitt i ett villaområde så bestämmer hon sig för att hyra ut garageuppfarten och lyckas med det. Samma sak med en liten massagestudio i källaren och många små grejer. Sjukt imponerande.

Vi pratar även lite om tomheten som uppstår när man når sitt mål. Skammen över att ens känna att man har ett problem med något som andra bara skulle önska sig. Lite känslan av skam över ett lyx/i-landsproblem.

I slutet (som vi filmade efter att vi var klara) påpekar Elisabeth också vikten av självförtroende och det som hon upplever att jag missuppfattat med bl.a. FIRE. Att det inte bara handlar om att byta jobb eller starta eget. Att hon t.ex. fortfarande har sitt jobb som projektledare på E.On. och att det tog henne nästan två år att starta eget. Att det i mångt och mycket handlar om både självkänsla och självförtroende.

Avslutningsvis vill vi tipsa om vår community på Patreon. Det finns mängder av extra-material, under kommande veckorna två konkreta investeringscase bl.a. en fond som inte går att köpa på Avanza/Nordnet, bokklubb och mycket mer. Hoppas vi ses där!

Många hälsningar,
Jan (och Caroline)

Länkar
====
Artikeln på RikaKvinnor.se
https://bit.ly/rtelisabeth

RikaTillsammans-communityn:
https://www.patreon.com/rikatillsammans

Innehållsförteckning
====
00:00:00 - Intro
00:05:05 - Välkommen Elisabeth Svensson
00:10:01 - Bristtänk som drivkraft
00:16:23 - Ett intresse för pengar
00:20:00 - Full koll på utgifterna
00:22:17 - Medveten konsumtion, uppföljning och budget
00:27:40 - Öka intäkterna medan utgifterna är konstanta (låga)
00:35:16 - Tjäna pengar på sitt hus
00:40:07 - Bilpool istället för att äga bil
00:46:42 - Många bäckar små
00:51:47 - Blev dollarmiljonär och det blev lite tomt
00:53:48 - Luften går ur när man når sitt mål.
00:59:30 - Nya idéer på hur man kan hjälpa andra
01:04:44 - Brinner för kvinnors sparande
01:07:33 - Sämsta rådet inom finans
01:13:38 - Eftersnack: "Det du Jan har missuppfattat om FIRE"
01:17:07 - Det handlar mycket om självförtroende och självkänsla