#211 - En djupdykning i indexfonder | Med Emil Ahlberg från PLUS Fonder

I dagens avsnitt, som är ett samarbete, intervjuar vi Emil Ahlberg från PLUS Fonder / PSG Capital AB. Vi dyker ner i allt från ”hur ser arbetsdagen ut för en indexfondförvaltare?” till viktiga nyckeltal för indexfonder såsom trackning error, active share, avgifter och liknande. I det tillhörande bonusavsnittet kommer vi även prata om de tre nya indexfonder som de kommer att släppa i höst, som de gärna vill ha din feedback på.

Det är ingen nyhet att jag och Caroline är stora fans av indexfonder. Det är ett väldigt bra och enkelt sätt att få marknadens genomsnittliga avkastning. En avkastning som de flesta – både småsparare och professionella förvaltare – inte lyckas överprestera mot över tid.

Det är inte ofta man träffar någon som gjort en liknande resa. I våras, när vi uppdaterade modellportföljerna, så gjorde vi en större ändring. Då – innan vi hade något samarbete – rekommenderade jag att byta ut SEB:s fond ”SEB Sverige Index” mot den relativt nystartade fonden PLUS Allabolag Sverige. Framförallt på grund av bredare exponering och billigare avgift. I samband med researchen var jag i kontakt med Emil, en av grundarna och hörde deras historia, vilken var ganska lik vår.

Emil Ahlberg och hans två kollegor hade börjat med att aktivt förvalta en småbolagsfond, PSG Microcap. De hade en god avkastning på över 16 procent om året över 8 år, tre riktigt starka år där de blev bland de bästa fonderna för att sedan ha ett par svaga år. Vid en noggrann jämförelse så insåg de att de – trots en årsmedelavkastning om 16 % – inte hade slagit ett rättvist valt index, t.ex. OMX Small Cap. Då avvecklade de fonden och valde att satsa på billiga indexfonder. Trots att de själva sannolikt hade tjänat mer på att behålla sin aktiva fond med högre avgift.

Mig veterligen är det enda fondbolaget i Sverige som bara har indexfonder. Många andra fondbolag har sina ”vanliga” aktivt förvaltade fonder och sedan några kompletterande indexfonder. Här är det precis tvärtom. Här är de billiga indexfonderna i fokus, vilket av självklara anledning är något som tilltalar oss på RikaTillsammans. Särskilt eftersom fokuset dessutom hittills har legat på små bolag. Något vi har pratat en hel del om i de senaste avsnitten och på forumet, där vissa till och med argumenterar för att man ska skippa storbolagen och bara investera i småbolag.

Eftersom det fanns så mycket spännande att prata om, har vi delat upp veckans avsnitt i två delar. Den här första delen handlar mer om indexfonder i allmänhet och nästa del handlar mer om PLUS Fonder, deras befintliga indexfonder och framförallt deras tre helt nya och kommande indexfonder. Där har även Emil bett oss att be dig som läser, att hjälpa till och rösta vilken indexfond du önskar ska släppas först.
https://forms.gle/ibEhNYpxQ2GXZCJAA

Som vanligt vill vi annars säga tack för att du följer och hänger med oss. Nästa vecka kommer vi inleda en serie om att investera i investmentbolag med fördelar, nackdelar, myter och andra tankar.

Med vänliga hälsningar,
Jan och Caroline

Innehållsförteckning
00:06:12 - Välkommen Emil Ahlberg från PLUS Fonder AB
00:10:51 - Ett intresse för matematik
00:13:23 - Varför ska man investera i en indexfond?
00:15:00 - Vad är en indexfond?
00:19:22 - Varför ska man jämföra med ett index?
00:23:01 - Varför är index ofta marknadsviktade?
00:26:12 - Vilka är de viktigaste indexen att ha koll på?
00:29:24 - Vilka är de vanligaste index:en?
00:33:22 - Låga avgifter är viktigt
00:36:19 - Framtiden i Sverige är indexfonder
00:39:10 - Att slå index är svårt
00:47:20 - Om Emil och hans kollegor
00:52:45 - En palett av fonder
00:56:52 - Nackdelar med indexfonder
01:02:45 - En vanlig arbetsdag som indexförvaltare
01:08:07 - Förvaringsinstitut
01:11:17 - Vad skulle hända om fondförvaltaren går i konkurs?
00:15:19 - Tumregel för avgift, max 0,4%
01:19:23 - Active share
01:22:34 - Antal bolag i fonden