#209 - Om småbolag vs storbolag, momentumstrategier & belåning | Med Christian Lundström Tjurhufvud

Idag intervjuar vi Christian Lundström Tjurhufvud som skrev sin doktorsavhandling på momentumstrategier med belåning. Det blir ett samtal om andra aspekter inom forskningen än de vi brukar ta upp, värdet av småbolag, missuppfattningar kring belåning och lite mer avancerade strategier.

Christian har en lång bakgrund i finansbranschen där han arbetar som analytiker, kapitalförvaltare oh fondförvaltare. Han har även arbetat som rådgivare på finansdepartementet och som fondutvärderare. En av riktigt få personer med både en bakgrund både som teoretiker och praktiker.

Ett av våra mål med bloggen är att ge olika perspektiv på sparande. Det finns inte ett rätt svar och även inom forskningen finns det olika syner. Vår stående rekommendation är att investera i alla bolag i hela världen så billigt, regelbundet och långsiktigt som möjligt. Vi försöker inte prioritera någon typ av bolag över något annat och avråder från direktinvesteringar i aktier och marknadstajming. För den stora majoriteten kommer det att ge bäst odds och bäst förutsättningar för ett långsiktigt sparande.

I dagens samtal vänder vi på kakan. Christian hjälper till och skapar ett tankespjärn kring att t.ex. prioritera små bolag på bekostnad av stora. Det som brukar kallas för "småbolagsfaktorn". Något som även flera personer i RikaTillsammans-forumet brukar argumentera för. Över lång tid (mer än 10 år) så har småbolag överpresterat med mellan 1 - 4 procent, beroende på tidsperiod och marknad. Över en 10 års period bör små bolag överprestera i ungefär i 7 fall av 10. Dock finns det inga garantier och andra faktorer (t.ex. värde vs tillväxtbolag) som också borde överpresterat, har underpresterat de senaste 10 åren.

Enligt resonemang som ovan kan man också argumentera för att det över lång tid är relativt lätt att slå index. Det är ju dock en stor skillnad mot så kallad stock-picking som går ut på att välja ut enskilda aktier som ska gå bättre än andra i framtiden och välja en risk-faktor eller belåning. Något vi diskuterar i avsnittet.

Vi pratar även en del om momentum, det vill säga att aktier som går bra tenderar fortsätta att gå bra, i alla fall under en period. Det hänger ihop med observationer som på t.ex. svenska börsen att ett rekord tenderar att följas av uppemot 40 nya rekord. Inte så konstigt eftersom det är "naturligt" för börsen att faktiskt ligga på rekord.

Jag själv är skeptisk till att det går att identifiera och utnyttja momentum-effekten i någon större utsträckning även om Christian argumenterar för att den går att identifiera i enskilda aktier (och inte i fonder). Vi är dock väldigt överens om att det inte är något som är enkelt och bör göras av gemene man.

Vi avslutar att prata med om misstag som även proffs gör, belåning och lite andra kul ämnen. Om du har frågor, så kan jag försöka ta upp dem med Christian.

Tack för denna veckan,
Jan och Caroline

Länkar i avsnittet:
====
Christians avhandling: http://www.usbe.umu.se/ues/ues974.pdf
Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/

Innehållsförteckning
=====
00:10:13 - Kan man slå index?
00:13:53 - Du får betalt för den risken du tar
00:16:31 - Breda globala billiga indexfonder, hiss eller diss?
00:19:12 - Den svenska börsen presterar bra
00:23:05 - Den enda gratislunchen är diversifiering
00:27:27 - Hur ska man resonera kring risk?
00:30:03 - Passivt eller aktivt förvaltad fond?
00:34:41 - Att generera alpha
00:39:17 - Fear of missing out
00:42:20 - Investmentbolag
00:44:27 - Vad är momentum?
00:47:11 - Momentum, inte en strategi för amatörer
00:50:35 - Saker är ofta inte så enkla som man tror
00:54:08 - Momentum innebär en ökad risk
01:00:05 - 4/5 daytraders gör en signifikant förlust
01:03:56 - Använda sig av hävstång
00:07:01 - Kelly kriteriet
01:10:33 - Att belåna sitt innehav?
01:15:36 - Vilka misstag gör proffs?
01:20:25 - Tracking error
01:23:49 - Det sämsta rådet
01:26:20 - Boktips