#208 - FIRE och ekonomisk frihet | Ett samtal om perspektiv, drivkrafter, pension och prao 🙂

I dagens diskuterar FIRE och ekonomisk frihet frÄn ett lite annat perspektiv Àn vanligt. FIRE stÄr ju för Financial Independence (=ekonomisk frihet) och Retire Early (=sluta jobba / gÄ i tidig pension). Den första delen har i mÄnga Är varit ett viktigt mÄl för oss, men den andra delen har jag aldrig riktigt förlikat mig med.

I dagens diskussion som modereras av vĂ„r vĂ€n Caspian Almerud, pratar vi om allt frĂ„n olika typer av FIRE (sĂ„som SLIM-FIRE, Fat-FIRE och Barista-FIRE), viljan att bli ekonomisk fri till att man mĂ„ste definiera vad som Ă€r "pension" för en sjĂ€lv. NĂ„got som Caspian en live-coaching session i avsnittet gjorde vĂ€ldigt tydlig för mig (Jan). En typisk sĂ„dan insikt som Ă€r lite jobbig och som man skĂ€ms för. 😳

Vi pratar Àven om vikten att prova nÄgot nytt redan idag i en liten skala. En tes som vi pratade om med Moa Diseborn Àr att det Àr klurigt att i framtiden göra nÄgot man inte redan gör idag. Det vill sÀga att om man t.ex. drömmer om att "sen" göra X, sÄ bör man prova göra X redan idag i en liten skala. NÀstan som nÀr man prao:ade i grundskolan.

Vi pratar Àven om att hitta drivkraften till att göra en förÀndring och vÄga utnyttja bÄde "hotivation" och "motivation". Hotivation Àr nÀr hotet motiverar, t.ex. i form av att man Àr trött pÄ att ha det som man har det och vill göra en förÀndring för att komma i frÄn nÄgot. Motivationen handlar om motsatsen till hotivationen, det vill sÀga att strÀva mot nÄgot istÀllet frÄn nÄgot. Det handlar som vanligt inte om att det ena Àr bra/dÄligt, rÀtt/fel eller utan dessa tvÄ drivkrafter Àr olika bra i olika situationer.

Kalkylator för den matematiska definitionen av ekonomisk frihet:
https://bit.ly/rtfire20

PÄ Àmnet ekonomisk frihet kan jag Àven rekommendera följande tidigare avsnitt pÄ bloggen:
- https://rikatillsammans.se/intervjuad-i-podden-bortom-ekorrhjulet-om-fire/
- https://rikatillsammans.se/ekonomisk-frihet-ja-fire-tveksamt/

Vi ser som vanligt emot dina tankar, du kan antingen kommentera nedan eller i forumet precis som vanligt. 🙂

Tack pÄ förhand,
Jan, Caroline och Caspian

InnehÄllsförteckning
=========
00:04:23 - Hur ska man börja definiera FIRE?
00:09:02 - Olika typer av FIRE
00:14:04 - Att vilja bli finansiellt fri
00:22:04 - Prova nÄgot i en liten skala först
00:27:42 - Att hitta drivkraften
00:35:53 - Är du processtyrd eller mĂ„lstyrd?
00:44:55 - Finansiellt oberoende som begrepp
00:48:19 - Hur definierar man pension?
00:55:00 - Ett tankespel
01:01:26 - Avrundning