#207 - Tycker du också att det ibland är klurigt att prata öppet om pengar? | Med Moa Diseborn

Få saker är så emotionellt laddade som pengar. Det gör att det ibland kan upplevas svårt att prata om pengar och ekonomi på ett öppet och autentiskt sätt. Det gör att man (jag) ibland känner mig lite ensam, att man inte säger hela sanningen eller till och med undviker ämnet. Kanske ibland i onödan.

För ett tag sedan träffade jag ett par vänner och vi kom in på den här frågan. Det började med en kompis som skojade om att han brukar säga att han jobbar som vaktmästare när någon frågar. Han brukar däremot inte lägga till att han dessutom äger de 12 fastigheterna han jobbar i.

Jag själv kom på mig själv att ljuga för min dotter på 10 år när hon frågade hur mycket pengar hon hade på sitt aktiekonto. Jag sa ett lägre belopp än det egentligen var, och lade dessutom till "Du behöver inte berätta det för någon." Då kändes det bra, men vid senare tanke funderade jag på: "Vad skickar jag med för signaler?"

På forumet fortsatte diskussionen med allt från frågor som "Får man ha problem som rik?" till reflektion att det även kan vara känsligt från andra hållet. Det vill säga att när man umgås med någon som har mer pengar än en själv så kan det bli konstigt.

Besök gärna forumtråden:
https://bit.ly/3zXAUrB

I dagens avsnitt diskuterar vi den här röran av känslor och situationer som kan uppstå med beteendevetaren, coachen och vår vän Moa Diseborn. Moa har en lång erfarenhet av att ha arbetat med rika klienter både i Sverige och internationellt med just den här typen av frågor. Jag känner få som är bättre i just i skärningspunkten mellan det emotionella och det pengamässiga.

Det blir ett personligt avsnitt där vi delar med oss, där vi utforskar och avdramatiserar ämnet samtidigt som vi kanske även ger bort några konkreta tips. Du får gärna dela med dig av dina tankar och funderingar i kommentarerna.

Om du är intresserad av Livsplans-kickoffen som vi pratar om i början av avsnittet så finns det mer info här:
https://bit.ly/rtlivsplan21

Om du är intresserad av en eventuell framtida aktivitet där man kan träffas, prata om ekonomi och pengar med likasinnade, gör gärna en intresseanmälan nedan. Lite beroende på intresse, Corona och liknande så kommer vi försöka göra något. Kanske något liknande som Aktiespararna brukar hitta på, men med ett lite bredare fokus.
https://airtable.com/shrIdpl46Nq3gUjAR

Om du vill komma i kontakt med Moa så gör du det enklast via hennes hemsida:
https://molodi.se

Tack för att du följer oss. 🙏
Jan och Caroline

Innehållsförteckning
=====
00:12:22 - Livsplans kick-off
00:20:47 - Ha självmedkänsla med dig själv
00:28:53 - Ekonomisk asymmetri
00:33:50 - Misskommunikation
00:38:49 - Ett jämförelsetänk eller inspiration?
00:46:45 - Låt ditt eget ljus skina
00:53:41 - Får man lov att ha problem när man är rik?
01:03:31 - Värderingar från tidigare generationer präglar oss
01:08:14 - Ladda pengar med olika betydelse
01:19:07 - Hur ska man spendera pengar?
01:29:29 - Vad är baseline?