#204 - Diskussion av feedbacken och kommentarer till "Tjäna extrapengar"-avsnitten (#202)

I dagens avsnitt diskuterar vi en del av den feedbacken som vi fick till vårt avsnitt "Tjäna mer pengar" som vi publicerade häromveckan. En del feedback är absolut relevant - särskilt i betydelsen att vi inte tog upp de uppenbara sakerna såsom ta extra-timmar, jobba övertid, skaffa ett extra jobb, frilansa på upwork.com, ge privatlektioner, håll kurs, köp/sälj på tradera/blocket etc. Det var vår miss. Självklart kunde vi varit ännu tydligare i andra delar, så ett stort tack för alla diskussioner.

Samtidigt så tycker jag många av diskussioner har varit väldigt givande. I forumet har vi haft flera hundra kommentarer på ämnet:

https://rikatillsammans.se/forum/t/tips-pa-att-tjana-mer-pengar-avsnitt-202-pa-bloggen/17075
https://rikatillsammans.se/forum/t/tjana-mer-pengar-utan-att-lagga-mer-tid/17374
https://rikatillsammans.se/forum/t/blogg-min-resa-till-att-bli-foretagare/17477

På sätt och vis förstår jag att jag kommer från ett lite annat ställe. Jag har drivit företag i snart 20 år, tycker det är väldigt roligt och baserat på feedback från andra verkar jag ha talang för affärsutveckling. Min poäng har dock aldrig varit att det handlar om företagsformen, att alla ska bli entreprenörer eller liknande. Min poäng handlar snarare om att våga tänka tanken slut, att våga göra annorlunda och om worst-case ändå är att man har lärt sig något, vuxit som människa och haft kul under tiden, då behöver det inte vara så farligt.

I grunden handlar det om att utgå från att frågan: "Hur kan jag tjäna mer pengar? / Hur blir jag rikare?" är felställd. I min värld är den mer relevanta frågan: "Hur kan jag skapa värde för andra människor?" Det bygger på principen om att först ge för att sedan få. Om jag hjälper andra människor med att få det som de vill ha, så kommer de att hjälpa mig att få det som jag vill ha eller det jag önskar.

Jag tror även att det kommer ner till att managera sin energi. Att bli ännu bättre på att tänka på vad som ger mig energi, vad som kostar energi och nästan tänka på det som en resurs som man kan investera. Lägg lite energi på X för att få ännu mer energi, som man sedan kan återinvestera i ännu mer X eller Y. För att i längden skapa en positiv spiral.

Slutligen en idé som vi diskuterar i avsnittet är att det vore roligt att göra något slags program, typ: "Tjäna dina första 25 000 kr" där du som har tänkt och vill komma igång, kan göra det tillsammans med oss som har mer erfarenhet och andra i samma fas. Twisten är att man delar på risken och tjänar du inga 25 000 kr så betalar du heller inget. Just nu är det inte mer än en idé, men om du tycker att det låter spännande, gör en förutsättningslös och icke-bindande anmälan nedan:
https://forms.gle/JWqQbR1UPFsikReF8

Om det finns intresse så kommer vi att återkomma till dig på listan. Tanken är att vi i så fall kör under ett par månader med start i augusti/september. Så får vi se om det blir hiss eller diss. Provar man inte, vet man inte. 😉

Nästa vecka kommer Eric Strand från AuAg Fonder tillbaka och då kommer det handla mer om världsläget i ekonomin, makro, inflation och naturligtvis guld och silver. Därefter blir det avsnitt om ekonomisk frihet, samtal med en forskare, en konsumentkunskapslärare och mycket mer spännande.

Många hälsningar,
Jan, Caroline (och Caspian)

Innehållsförteckning
==========
00:05:17 - Att tjäna mer pengar just nu
00:09:19 - Om man inte vill ha ett företag då?
00:11:59 - Earn while you learn
00:16:06 - Det viktigaste är att komma igång
00:24:30 - Tjäna mer och jobba mindre
00:27:18 - Det viktigaste är att man säljer
00:31:45 - Det lilla stegets kraft
00:38:53 - Managera din energi
00:43:50 - Prioritera din tillvaro
00:51:39 - Vart har du bäst potential över tid?
00:58:19 - Gör det du är bra på
01:08:28 - Dela med dig av dina idéer
01:11:43 - Vad kommer framöver?