#11 Bubblor, baciller & bättre val


Vi tvättar som aldrig förr, har städade hem utan tillstymmelse till stök och vill gärna att smutsen ska frätas bort. För annars blir det väl inte riktigt rent?

Vi ska helst byta kläder varje dag, använda pretty bad kemikalier och frossar loss i en ny, fräsch trend, med plagg i polyester och akryl – tillverkade av de skitigaste materialen ever. Fossil olja.

Vad är egentligen rent? Och fräscht.I ett sprillans nytt, glasklart avsnitt Plan B-podden – Bubblor, baciller & bättre val – sopar Emma Sundh och Maria Soxbo rent poddmanegen och doppar moppen i både cocktaileffekt, mikroplaster, frätande gifter som gör våra hem spotless, väldoftande sköljmedel och cancerogena doftljus med the scent of "bomull". 


Vi snackar kemikalier med Sheri Eklund hos Sveriges konsumenter som jobbar med projektet Nordqual, får tips om vilka ämnen vi ska undvika och gluttar på hur regleringen ser ut.


Och så vädrar ut lösningar och drömmar om ett vettigare värld. Tvättlinor, vädringsskåp, rejäl:het, kluriga innovationer och Carolas "Fångad av en stormvind".

 

Missa inte!I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


Avsnitt #11: Bubblor, baciller & bättre val handlar om jakten på rent!


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER Five Oceans, som gör vardagen till ett renare (och mer resurseffektivare) nöje. Five Oceans gör en radda veganska produkter som är biologiskt nedbrytbara, producerade i Dalarna och är förpackade i flaskor eller burkar med lågt klimatavtryck (100% återvunna flaskor). Produkterna gjorda av lokalt odlad havre och tensid av socker som inte åker kors å tvärs över världen. Detta unga varumärke tittar på sin påverkan på både klimat, vatten och miljö i varje steg, jobbar med sina utmaningar och försöker hitta lösningar.


Som lyssnare av Plan B-podden får du just nu 20 %  rabatt på hela sortimentet genom att ange koden planb i deras webbshop (koden gäller fram till sista juni 2021). Dessutom ger Five Oceans tillbaka genom att skänka 5% av all omsättning – alltså inte bara vinsten utan omsättningen – till Naturskyddsföreningens arbete för hav och vatten.


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.