Bonus! En hållbar jul

Årets julklapp är ett stormkök (hur många står redan och samlar damm i svenska källarförråd?) och Årets Medvetna Julklapp är en reparation – för att få tidigare års klappar att leva längre. Men räcker en alternativ "Årets klapp" för att styra oss bort från disneygranar med paketberg under, eller kommer vi att fortsätta spendera 80 miljarder inför varje jul – klimatkrisen till trots? Och hur gör vi med köttet? Och svinnet? Och törs vi snacka klimat när släkten är samlad (om den nu kan samlas i år)?


I detta första bonusavsnitt avhandlar vi julen, kort och gott. Vi funderar över varför vi blir upprörda över att lussebullarna säljs allt tidigare, men förväntar oss att det ska finnas färska jordgubbar året om. Emma avslöjar att hon tänker äta kött på julen och ställa granen utomhus, och Maria citerar Allan Svensson från "Svensson, Svensson".


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


Bonus: En hållbar jul pratar vi om Årets Julklapp och Årets Medvetna Julklapp, forna tiders julslakt, hur mycket pengar vi bränner på julen i förhållande till hela Sveriges klimatbudget, hur man ger bort begagnade klappar, vad som EGENTLIGEN är viktigt och så undrar vi varför skidåkare inte hörs mer i klimatdebatten.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER Ingen! Våra bonusavsnitt gör vi utan sponsorer. Men backa oss gärna genom Patreon, så kan vi göra fler! (När vi når 100 patreons gör vi ett exklusivt avsnitt bara för er – och ni får välja ämne!)


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)


Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.