#13 Behövande, bekymmer & beredskap

En kvarts miljard människor beräknas vara på flykt undan katastrofer i klimatkrisens spår 2050 – enligt FN.

Var ska de ta vägen? Vem blir klimatflykting? Vad drabbats värst? Och varför? Hur ser vår värld ut 2050?

Och: Vem bär ansvaret för den här soppan vi befinner oss i?I ett nytt avsnitt Plan B-podden – Behövande, bekymmer & beredskap – djupdyker Emma Sundh och Maria Soxbo in i klimatkrisen, berättar om hur du och jag påverkas, vem som drabbas först och värst och vilka orättvisor som följer i kölvattnet av ett förändrat klimat.


Journalisten och författaren Shora Esmailian som skrivit boken Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld gästar podden med sina klokheter, och en fulmlängdsintervju med Shora kommer i ett kommande bonusavsnitt.


Detta är ett annorlunda avsnitt av Plan B-podden, som annars utforskar hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?

Men i avsnittet Behövande, bekymmer & beredskap (som förmodligen är vårt viktigaste), så ändrar vi rikning på strålkastarljuset. Istället för att snacka om vinningarna för oss, som redan har allt, så riktar vi ljuset mot de som drabbas först och värst av klimatförändringarna.Avsnitt #13: Behövande, bekymmer & beredskap handlar om klimatkris, flyktingar, makt och ansvar.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER Diakonia som jobbar med att göra skillnad för människor världen över. Just nu bedriver de bland annat ett vattenprojekt i andinska byn Chaquicoccha och ett växthusprojekt i Somalia för att hjälpa människor som drabbas av klimatförändringarnas effekter.

Vill du stödja deras arbete – skänk en slant via Diakonia.se


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.