#7 Bättre begagnat

Vår eskalerande konsumtion är en stor bov i klimatfrågan, och det hade varit så lätt att lösa den om bara fler var villiga att lösa både behov och begär genom begagnat istället för nykonsumtion. 80% av ett plaggs klimatpåverkan sker i produktionsledet, så vips försvinner 4/5-delar av utsläppen om vi går loss på secondhandmarknaden istället. Hur bra?


I det här avsnittet vänder och vrider vi på begagnatfrågan. Vi intervjuar Åsa Blomberg på Myrorna om vad och hur mycket svenskarna lämnar in till loppis, och vi pratar med inspirerande secondhandfantasten, stylisten och modevetaren Monika Kichau som delar med sig av sina bästa tips för att bli en vass secondhandshoppare.


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


Avsnitt #7: Bättre begagnat handlar om våra konsumtionsvanor, språkbruk, hur samma sak kan ses som både sunk och lyx beroende på kontext (hej hotell-lakan!) och drömmen om återbruksgallerior.PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER Myrorna, som säljer begagnat till förmån för välgörenhet och dessutom skapar arbetstillfällen för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Trippel nytta!


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.