#3 Bananbröd & bäst före-datum

Samtidigt som var nionde människa går och lägger sig hungrig så slängs en tredjedel av all mat som produceras. En tredjedel!

Vi svenskar slänger hutlösa 19 kilo fullt ätbar mat varje år, och spolar ner ytterligare 26 kilo i vasken. Bara så där.

Varför håller vi på så här? Är vi lata, har för mycket pengar eller har vi tappat respekten för maten?

Och hur minskar vi matsvinnet?

Hur ser den svinnfria framtiden ut – vilka normer lever vi efter och vilken teknik har letat sig in i våra bostäder? Är krutongen en up and coming trend, kommer räddad mat bli lyx, är lagar en väg att gå och kommer vi kanske äta på mindre tallrikar? Och varför liknar Emma sin man vid en hund och önskar sig en talande vask?


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


#3: Bananbröd & bäst före-datum pratar vi om allt från doggybags, talande vaskar, matsvinns-hyllor i matvarubutiker och framtidens mattrender. Dessutom tar vi ett snack med matsvinnets posterboy Paul Svensson – och får en rad oumbärliga (och smarriga) tips!


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER Matföretaget Matsmart, som erbjuder skafferimat som av någon anledning inte säljs i matvarubutikerna. Det kan handla om feltryckta förpackningar, trasiga streckkoder, överproduktion eller att varan närmar sig bäst-före-datum.  


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)


Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.