#25 Bistånd, bidrag & en bättre värld

Vad är egentligen enprocentsmålet? Och varför har Sverige precis slopat det – trots att det är principer som den som gjort att vi är bland de bästa i världen på att ge bistånd?


I det här avsnittet om bistånd – som landar precis samtidigt som jordbävningen i Turkiet tragiskt nog illustrerar hur viktigt det är att det internationella biståndet har tillräckligt med resurser och snabbt kan hjälpa till vid en katastrof – pratar klimatduon Emma Sundh och Maria Soxbo om sina egna tankar och erfarenheter av biståndsarbete, om Sveriges ansvar som rikt land och det genomvettiga i att som medborgare aktivt vilja bidra till en bättre värld.


Vår samarbetspartner Diakonia reder ut sanningen kring ett antal biståndsmyter och berättar om hur bistånd kan användas för att klimatsäkra mat (odla på flottar!), och så har vi pratat med Mats Hårsmar från EBA, Expertgruppen för biståndsanalys, som berättar hur bistånd fungerar.


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


I det medmänskliga avsnittet #25 Bistånd, bidrag & en bättre värld pratar vi om hur Sverige och svenskarna kan bidra till en bättre värld – och må bättre själva på köpet.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER: Diakonia arbetar 1966 för en rättvis, jämlik och hållbar framtid och skapar smarta och hållbara lösningar på världens stora problem. De arbetar för en värld utan våld, förtryck och fattigdom – stötta gärna!


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.