#14 Bygd, beredskap & banbrytande mat


Vi älskar tanken på lokalproducerad mat och en levande landsbygd, men till vår egna middag är varannan tugga importerad. Sverige som land har goda förutsättningar att odla mat, men antalet arealer som brukas minskar liksom antalet grödor som vi är självförsörjande på.

Vad händer när andra länder (som vi är beroende av i dag) får ett för varmt klimat? Och vad ställs för krav på Sverige när klimatförändringarna ritar om odlingskartan?I ett nybakat avsnitt Plan B-podden – Bygd, beredskap & banbrytande mat – knådar Emma Sundh och Maria Soxbo tanken om lokalproducerad mat, drömmen om den levande landsbygden, känslan av att allt är bättre någon annanstans och tar reda på vad vi odlade förr.I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


Avsnitt #14: Bygd, beredskap & banbrytande mat handlar om varför vi bör välja lokalproducerad mat, om Sveriges roll i matproduktionen och i ett förändrat klimat.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER Leksands knäckebröd bakat bröd på lokalt odlad råg och vatten från egen källa, i sex generationer. Det är inte bara hantverket som har en anrik historia – även resurs- och lokaltänket. Innan det blev hippt och hänga-med-igt att snacka sustainability och lokalproducerat hade Leksand knäckebröd återanvänt spillvärme, blivit med fossilfri el, tagit vara på baksvinn och köpt rågen från bonden nästgårds. Och nu lanserar de klimatberäkningar på sina förpackningar.


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.