11. [Valspecial] Om hur EU-parlamentet funkar i praktiken - med parlamentariker Anna Hedh[

Det här är det första i en rad bonusavsnitt vi gjort tillsammans inför EU inför valet den 26:e maj. Varannan vecka fram till valet kommer du att följa med mig till Bryssel när jag träffar folk som jobbar i och runt parlamentet för att försöka påverka besluten här på olika sätt.


I valet till parlamentet ska vi välja de de lite mer än 700 ledamöter som ska representera oss, en halv miljard medborgare i EUs 28 medlemsländer, de kommande fem åren. Det är en sak att förstå hur parlamentet funkar på pappret och vad som gör det till en av de viktigaste institutionerna i EU men jag är nyfiken på hur det funkar i praktiken. I jättebyggnaden i Bryssel bereds trots allt alla de lagförslag som sammantaget påverkar sextio procent av alla beslut i svenska kommuner och landsting, samt hälften av alla beslut i riksdagen. För att lära mig mer om det stämde jag träff med en av de som gått längst i de gråbeiga korridorerna: Anna Hedh, parlamentsledamot sedan 15 år.

-

#perspektivpodden


Denna valspecial gjordes av Väljarskolan - numera Vvv. Politik - inför EU-valet 2019.


Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist. Följ Per: https://instagram.com/pergrankvist


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.