28. Om bildning, åtrå och nyfikenhet - med idéhistorikern Synne Myrebøe

När en ny termin börjar på universiteten aktualiseras frågan om vad utbildningen ska leda till. I sin doktorsavhandling vid Umeå Universitet beskriver idéhistorikern Synne Myrebøe hur bildning kan vara en motståndshandling, ett ifrågasättande av rådande strukturer. Bildning är vad som kvarstår när man glömt allt man lär sig, brukar det heta. Men exakt vad som krävs för att bli bildad är inte längre lika fast som en gång tycktes vara.


Jag bjöd in Myrebøe till ett brett samtal om kultiveringens politik och bildningens väsen. Det blev prat om allt från bildning som statusmarkör för att visa att man har tid att förkovra sig till hur Illiaden ska läsas och hur livet ska levas - i alla fall enligt filosofen Martha Nussbaum. Och så snackade vi om mytbildningen kring den rationella, kontrollerade människan när vi i själva verket bara är knippen av motstridiga känslor, kåta och förvirrade på samma gång.


Synne Myrebøes doktorsavhandling heter "Kultiveringens politik: Martha Nussbaum, antiken och filosofins praktik"


Bokrekommendationer:

- Fragment - Herakleitos

- Staten - Platon.

- Samlade dikter (länkad) - Gunnar Ekelöf


-----

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Programledare: Per Grankvist. Producent: Gabriella Lahti.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.