62. Präglas polisens agerande av rasism, Leandro Schclarek Mulinari?

Vid tillfälle efter tillfälle uppdagas det att polisen gör kontroller och gripanden som verkar motiverade av fördomar snarare än bevis, av antaganden snarare än vetskap. Det är förstås befängt att påstå att en hel kår skulle agera på ett visst sätt. Men samtidigt är det lika främmande att påstå att kåren skulle vara helt befriad från rasistiskt beteende. Frågan är därför i vilken utsträckning poliskåren kan sägas vara det? Leandro Schclarek Mulinari är lektor vid Kriminologiska institutionen på Stockholms Universitet. Han har forskat på rasprofilering, eller etnisk överrepresentation vid gripanden, om man så vill. I avsnittet berättar han om vad som skiljer den svenska polisens statistik från den i Storbritannien och USA. Han förklarar också varför polisen verkar ha svårare för självkritik än andra offentliganställda, som exempelvis lärare eller vårdanställda, och vad ha skulle önska att de gjorde.


Rekommendationer:

Bok: Policing the crisis - Stuart Hall. 

Bok: The Racial state - David Theo Goldberg. 

Film: Small axe: Mangrove - Steve McQueen


Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.