#007 – Markus Torgeby, ultralöpare i själ och hjärta

Markus Torgeby är kanske mest känd för att han som 20-åring bosatte sig i en kåta i jämtländska skogarna och sen levde där som eremit i flera år. Han sprang, åt havregryn, frös och jagade det där lugnet som han inte hittade någon annanstans. Han hade "kaos i huvudet”, som han kallar det.

När vi träffar honom är det i en helt annan fas i livet. Han är 41 år gammal, har precis byggt färdigt ett stort hus på Öckerö, men är återigen på väg upp till Jämtland för att bosätta sig där med sin fru och deras tre döttrar.

Även om livet är enklare idag och han har mat på bordet, så funderar han fortfarande mycket på livets stora frågor. Det är som om hela Markus brinner av energi — han har ett uppdrag!
Han vill hjälpa människor att upptäcka att löpning är synonymt med frihet. Han vill lära oss att känna saker igen och han vill att vi ska förstå att det händer något med oss när vi känner kylan mot ansiktet, blir blöta av svett och riktigt, riktigt trötta.

Det här är ett väldigt nära och personligt samtal som handlar mycket mer om vilka vi är som människor och löpare än om att bo ensam i skogen. Men den stora frågan vi ställer till Markus är varför han inte har tävlat på allvar på så många år. Han kan ju springa. Vad är det i tävlingssituationen som skrämmer egentligen?

Markus berättar om när han sprang i fjällen i somras, helt själv, med mat för 20 mil på ryggen. Och hur det är mycket mer nervöst att springa 10 000 meter på bana än att ge sig ut på ett långt fjälläventyr själv. Kraven är på något sätt så olika när det handlar om vad andra förväntar sig att du ska prestera, jämfört med när det bara handlar om dig själv och din egen överlevnad.

SANDSJÖ BACKA TRAIL WINTER 12-14 jan 2018

Träffa oss och Markus Torgeby på Sandsjöbacka Trail 12-14 januari!
Ännu finns platser kvar, så passa på att anmäla dig du också. All information och anmälan hittar du på http://sandsjobackatrail.se
Den tävling vi springer kallas för Ultra Triples och består alltså av 25 km på fredag kväll, 44 km med start lördag morgon och 82 km med start söndag morgon. Man kan naturligtvis välja att springa bara ett av loppen, men springer man alla tre ger det 5 UTMB-poäng. Vi ses väl där?
 

VINN EN SIGNERAD BOK

Vi vill jättegärna höra vad ni tycker om vår podcast! Lämna en givande (rolig, bra, filosofisk, finurlig, eller allmänt tokig) recension i iTunes så utser vi en vinnare som får ett signerat exemplar av boken Löparens Hjärta. För att kunna vinna behöver vi ha ditt bidrag senast onsdag 4 oktober, och vi annonserar vinnaren i podcast-avsnittet som släpps på torsdag 5 oktober!

FÖLJ MARKUS TORGEBY

Facebook https://www.facebook.com/MarkusTorgeby
Instagram https://www.instagram.com/markustorgeby
Webbplats http://www.markustorgeby.se

A post shared by Pace on Earth (@paceonearth) on Sep 25, 2017 at 5:15am PDT