#145 – Daniel Stenberg skapade verktyget Curl som finns i uppkopplade prylar världen över – och hjälpte Nasa att landa på Mars

Curl är namnet på ett svenskt verktyg för överföring av filer mellan datorer, mobiler – ja, praktiskt taget alla olika typer av enheter som är uppkopplade. Det återfinns i miljontals efter miljontals uppkopplade prylar världen över. 

– Det finns nästan inget stopp. Glödlampor, pendeltåg, helikoptrar, tvättmaskiner, bilar ... En av mina favoritpunkter är att Nasa använde Curl för att landa på Mars. Det är otroligt häftigt, säger Daniel Stenberg, programmeraren bakom Curl samt tidigare Polhemspristagare.

I Ny Tekniks podcastserie Svenska Snillen berättar Daniel Stenberg om hur idén till Curl föddes, och hur verktyget sedan har spritts.

Verktyget skrevs på 1990-talet och ursprungligen avsett för en valutaväxlare. Efter en några år tröttnade Daniel Stenberg på valutväxlaren, men fastnade för utvecklingen av ny teknik för internetöverföring. 1998 lanserades programmet Curl, som tack vare – eller på grund av – sitt upplägg med öppen källkod snabbt fick spridning världen över. 

I dag, 25 år senare, driver Daniel Stenberg den fortsatta utvecklingen av Curl som ett open source-projekt hemifrån i ett villaområde strax söder om Stockholm. 2017 tilldelades Daniel Stenberg Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer.


Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag. 

Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.

Kontakt: redaktionen@nyteknik.se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.