#173: Coronautbrottets effekt på oss som tränar

Vi befinner oss i en väldigt speciell tid just nu. Stora delar av världen har stängts ner för att minska spridningen av coronaviruset som orsakar sjukdomen Covid-19. Med anledning av detta släpper jag detta specialavsnitt där jag diskuterar virusutbrottets effekt på oss som älskar uthållighetsträning.

Hur ska vi tänka nu för att hålla vårt immunförsvar så starkt som möjligt? Det sägs ju att fysisk aktivitet stärker immunförsvaret, men om man tränar väldigt hårt – ökar risken för infektioner då? Och går det ens att stärka immunförsvaret? Detta diskuterar jag med Peter Martin, läkare och en av landets främsta företrädare för så kallad funktionsmedicin, en medicinsk inriktning där man identifierar och behandlar de bakomliggande orsakerna till ohälsa. Tilläggas bör att intresset för funktionsmedicin på senare tid har ökat dramatiskt och många ser det som det nya, medicinska paradigmet.

För att minska risken för smittspridning har också i stort sett alla motionslopp ställts in eller skjutits på framtiden, något som självklart påverkar många av oss motionärer som har haft de här loppen som mål för vår träning. Så, hur ska vi göra och tänka nu med de här nya, oväntade förutsättningarna? Detta diskuterar jag med Göran Kenttä, idrottspsykolog som arbetar med flera av våra främsta elitidrottare.

Avsnittet presenteras i samarbete med Holistic.  . Följ Maratonpodden på Facebook Följ Maratonpodden på Instagram


 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.