77. Vilken är den optimala distansfarten?

Det sjuttiosjunde avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” ägnas helt och hållet åt att ta reda på vilken som är den optimala farten på distanspassen. Går det att springa hur långsamt som helst? När blir tekniken lidande? Hur fort kan man springa utan att bli för sliten, och ger det ens någon bättre effekt rent fysiologiskt? När bildas flest mitokondrier och kapillärer? Avsnittet är nördigt, på gränsen till överanalytiskt, och innehåller inte mindre än tre intervjuer kring samma ämne men från lite olika perspektiv. De som intervjuas är idrottsfysiologen Mikael Mattsson, löpteknikspecialisten Fredrik Zillén och elittränaren Patrik Tjärdal. Ingen sten förblir ovänd.


Dessutom pratar Johan och Erik som vanligt om sin egen träning. Erik har fått möjligheten att SM-kvala i en mindre tävling i Uppsala och gör nu de sista förberedelserna.


Följ Maratonlabbet för att se om Johan Forsstedt och Erik Olofsson fortsätter att utvecklas och klarar sina stenhårda mål för 2020, sub 2.45 respektive sub 2.30 på maraton i höst.