#114 - Kjell Asplund - Allt om VETENSKAPSFUSKARE: Macchiarini, Elizabeth Holmes och fler

Vilka två saker har Paolo Macchiarini, Elizabeth Holmes och Diedrik Stapel gemensamt? Alla tre är exeptionella vetenskapsfuskare samt huvudkaraktärerna i boken Fuskarna. Kjell Asplunds aktuella bok om forskningsfusk genom tiden. Med fokus på moderna och sensationella fuskare som har lett till många offer. Patienter, kollegor, ledare, institutioner, tillit och tillochmed nationers rykte inom forskningsvärlden.
 
Kjell Asplund är läkare och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen och veckans gäst i LoungePodden. Han var medicinsk expert i utredningen om Thomas Quick och ledde också den interna utredningen på Karolinska Universitetssjukhuset om fallet Paolo Macchiarini.
 
Kjell gästar för att prata om den spännande boken, med en true crime twist, där han beskriver hur bl.a. Elizabeth Holmes och Macchiarini kunde komma undan med så sensationella och storskaliga vetenskapsfusk, så länge. Holmes lyckades tillochmed blåsa investerare som Rupert Murdoch, Bill Clinton, Apples grundare och andra investerare på totalt sju miljarder kronor(!). Vi pratar också om alternativmedicin, trovärdighet, källkritik och forskning i allmänhet.
Ett fascinerande samtal med den erfarna läkaren, styrelseledamoten och direktören, Kjell Asplund. Lyssna gärna!
 
TED-Talk-klippet med Diedrik Stapel: https://www.youtube.com/watch?v=nJhvYpMxG_k
Dokumentären om Elizabeth Holmes på HBO: https://se.hbonordic.com/movies/the-inventor-out-for-blood-in-silicon-valley/1f10ced-0107e1ec7ba
 
Gillar du det vi gör?
Stötta oss gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Mer info på https://www.loungepodden.se
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
 
Följ @loungepodden på alla sociala medier!
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
Instagram: https://www.instagram.com/loungepodden
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/loungepodden
Facebook: https://www.facebook.com/LoungePodden
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21