Litteraturdebatt: Dreper kjendisbøker og «content» kunsten?

Strømmebøker, kjendisbøker og underholdningsromaner overtar bestselgerlistene og utlånslistene på bibliotekene: Hva gjør dette med norsk litteratur? I denne episoden tar vi debatten om «ensrettingen» i norsk litteratur. Med Bernhard Ellefsen, Agnar Lirhus, Richard Aarø og Anne Schøitz. Diskusjonen ledes av Kjell Jørgen Holbye.


Debatten har rast i norske kulturaviser de siste månedene: Gode, norske forfattere får for lite omtale, for få anmeldelser – og mediene flokker seg rundt noen få av landets «største» forfattere, mener noen. Tull, sier Morgenbladets bokansvarlig, Bernhard Ellefsen, som mener problemene stikker dypere enn som så:


Ellefsen mener det som virkelig truer norsk litteratur er noe helt annet og mer alvorlig. Han advarer mot ensrettingen som oppstår når bokhandlere i økende grad heier frem kjendisbøker og underholdningslitteratur – og når forlagene dyrker strømmelitteraturen på tjenester som Fabel, Storytel og Podimo:


«Når Netflix-logikken er kommet til bøkenes verden, er ikke det noen ideologisk nøytral hendelse. Med det følger det som i årene fremover vil fremstå som den soleklart største trusselen mot norsk litteratur, og som også kan bidra til å forklare den negative utviklingen vi allerede har sett: Litteraturen går fra å være et kulturelt og kunstnerisk uttrykk med særpreg og egenverdi til å bli content – altså utbyttbart «innhold» i et ufattelig kynisk kommersielt maskineri som bare er innrettet på å vinne kampen om folks oppmerksomhet og tid», skriver Bernhard Ellfesen.


Hva skjer med norsk litteratur når markedskreftene gyver løs på kunsten?


Dette arrangementet er et opptak fra torsdag 19. januar 2023, og var en del av programmet da Litteraturhuset Fredrikstad feiret sitt 10-årsjubileum.


Disse medvirker:


Bernhard Ellefsen er litteraturkritiker og bokansvarlig i Morgenbladet. Han har også gitt egne bøker.

Anne Schøitz er direktør i Bokhandlerforeningen. Hun har tidligere blant annet vært generalsekretær i slektsforskerorganisasjonen Slekt og Data.

Agnar Lirhus er forfatter – og bosatt i Moss. Han har gitt ut ti bøker – og er tidligere nominert til P2-lytternes romanpris og til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. Lirhus tok i vinter et kraftig oppgjør med norske kulturredaksjoner, som han mente var blitt markedsavdelingens forlengede arm.

Richard Aarø har bakgrunn som journalist og forlegger. Etter mange år som forlagssjef i Tiden Norsk Forlag jobber han nå som forretningsutvikler i Gyldendal.

Kjell-Jørgen Holbye er forfatter, oversetter og journalist. Han har mange år bak seg i forlagsbransjen, også som redaktør. Holbye skal lede diskusjonen denne kvelden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.