91. Indexering van huurprijzen van woningen: Aandachtspunten voor verhuurder op basis van recente uitspraken?

Dit is aflevering 91 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Linde Bastiaansen, advocaat Huurrecht bij Van Benthem & Keulen, in op recente rechtspraak over indexering van huurprijzen van woningen.


In de meeste huurovereenkomsten staat dat de huurprijs van woningen in de vrije sector jaarlijks mag worden aangepast op basis van de inflatie. Dat noemen we ook wel een indexeringsbeding. In de markt is het gebruikelijk dat voor die jaarlijkse indexering een extra percentage bij de inflatie wordt opgeteld. De wet heeft hier sinds 2021 (tijdelijk) een maximum aan gesteld. Recentelijk deed de rechtbank Amsterdam een aantal uitspraken waarin zij aangaf dat verhoogde of onzekere contractuele indexeringsbedingen zelfs nietig kunnen zijn.


In deze podcast bespreekt Linde aan de hand van concrete voorbeelden de zaken die recentelijk speelden en legt zij uit hoe de rechtbank oordeelde. Linde sluit de podcast af met concrete tips aan (groot) verhuurders van woningen voor zowel lopende als nieuwe huurcontracten. Van een aantal uitspraken is inmiddels hoger beroep ingesteld. Zodra de uitkomst daarvan bekend is, zorgen wij voor een update!


Wilt u meer weten over huurrecht en de ontwikkelingen of heeft u een concrete vraag? Neem dan contact op met Linde Bastiaansen.


Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl.


Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.


Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:

vbk.nl

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.