88. Voorstel Europese Data Act: Wat staat u te wachten en wat kunt u nu al doen om voorbereid te zijn?

Dit is aflevering 88 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Elze ‘t Hart, advocaat en associate partner Information Technology en Privacy bij Van Benthem & Keulen, in op het voorstel voor de Europese Data Act.


In februari 2022 is een voorstel gedaan voor de Europese Data Act (Dataverordening). De Europese Dataverordening gaat straks de verwerking van zowel persoonsgegevens als niet-persoonsgegevens reguleren die via Internet of Things (IoT) producten en gerelateerde diensten worden verzameld. Daarbij moet worden gedacht aan eerlijke toegang tot en eerlijk gebruik van gegevens. Daarnaast ziet de Dataverordening ook op het beschikbaar stellen van data aan overheidsinstanties en andere ontvangers, het overstappen tussen dataverwerkingsdiensten, zoals clouddiensten, en dienen er onder de verordening interoperabiliteitsnormen en gemeenschappelijke specificaties ontwikkeld te worden voor het overdragen en gebruiken van data.


Momenteel wordt er op Europees niveau nog onderhandeld over de inhoud van de verordening. Op hoofdlijnen is de verordening wel bekend en kunnen organisaties hier al mee aan de slag.


In deze podcast leg Elze aan de hand van voorbeelden uit wat de belangrijkste punten uit het voorstel voor de Europese Dataverordening zijn en geeft zij aan voor welke ondernemingen deze verordening straks gaat gelden. Elze sluit de podcast af met praktische tips en legt uit wat u nu al kunt doen om voorbereid te zijn op deze regelgeving.


Wilt u meer weten over de Dataverordening? Neem dan contact op met Elze 't Hart.


Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl.


Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.


Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:

vbk.nl

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.