81. Inzagerecht medisch dossier door nabestaanden: Wat moet u weten als zorgverlener?

Dit is aflevering 81 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Stijn Könning, advocaat Aansprakelijkheid & Verzekering en Zorg & Sociaal domein bij Van Benthem & Keulen, in op het inzagerecht medisch dossier door nabestaanden.


Sinds 1 januari 2020 is in de wet vastgelegd in welke gevallen nabestaanden recht hebben op inzage in het medisch dossier van een overleden patiënt. Met dit inzagerecht wordt een uitzondering gemaakt op de geheimhoudingsplicht van de hulpverlener ten opzichte van zijn patiënt. In deze podcast legt Stijn allereerst uit wat een medisch dossier is en wie de eigenaar van een medisch dossier is. Daarbij gaat hij kort in op wat een zorgverlener wel en niet in een medisch dossier moet opnemen en bespreekt hij uitgebreid de vier gronden waarop nabestaanden inzicht krijgen in het medisch dossier na het overlijden van een patiënt.


Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Stijn Könning.


Binnen ons team Zorg & Sociaal domein zijn Stijn Könning, Petra klein Gunnewiek en Jonna de Clerck specialisten op het gebied van patiëntenrechten en het inzagerecht van nabestaanden. Zij hebben een infographic opgesteld om u in de praktijk te ondersteunen bij de beoordeling of nabestaanden recht hebben op inzage in het medisch dossier. 


Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl.


Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.


Dit is een podcast van Van Benthem & Keulen. U vindt ons op:

vbk.nl

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.