#310 Matsvinn är ett av våra största utsläppsproblem med Fredrik Wikström

Boken heter "Stoppa matsvinnet! En förpackad lösning" och gäst är Fredrik Wikström, författare och forskare på Karlstad Universitet.


Visste du att matproduktionen i världen står bakom en tredjedel av de globala utsläppen? Och visste du att en tredjedel av den mat som produceras sedan slängs? Då kanske du också vet att matsvinn är ett av våra största klimatproblem. I den här boken har forskarna kartlagt matsvinnet och undersökt varför det slängs så mycket mat. Och det är flera faktorer som är viktiga att förstå. Inte minst konsumenternas beteenden och vanor, matförpackningarnas material och design, och incitamenten som styr produktion, leverantörer och butiker. Lösningar finns. Men för att förstå vad som behöver göras - behöver man också förstå vart de olika problemen ligger och vem som behöver göra vad.


Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Hur stort är egentligen problemet med matsvinn? Varför slängs det så mycket mat? Vad är förpackningarnas roll när det kommer till matsvinn vs. materialåtervinning? Hur ser lösningarna ut för att vi ska få ner matsvinnet? Lyssna och få en kortversion av boken!

Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda.

Du kan stötta arbetet med podden genom att antingen skänka en engångssumma via swish (till nr 0737719037) eller genom att bli månadsgivare (tillika plusmedlem) för 19kr/mån (15kr+moms). Som plusmedlem får du även lyssna reklamfritt. Länk till plusmedlemskap hittar du här: https://plus.acast.com/s/larafranlarda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.