#308 Skepticism med Henrik Lagerlund

Boken heter "Skepticism" och gäst är Henrik Lagerlund, författare och professor i filosofins historia vid Stockholms Universitet.


Som en första bok i sitt slag görs här en historisk exposé av den filosofiska skepticismen samt en beskrivning av dess betydelse såväl genom historien och idag under 2020-talet. Skepticism har tyvärr blivit ett begrepp som ofta förväxlas med cynism som förnekelse. Men till skillnad från ett ifrågasättande för ifrågasättandets skull, vilket både cyniker och förnekare kan ägna sig åt, handlar filosofins skepticism snarare om att ytterligare utforska. Sund skepticism är därför ett mer konstruktivt förhållningssätt som öppnar upp för nya insikter och kunskaper. 


Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Hur har den filosofins skepticism utvecklats och förändrats genom historien? Varför är skepticism viktig och vad kan vi lära av den idag? Varför blandas skepticism ihop med cynism och förnekare? Lyssna och få en kortversion av boken!

Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda.

Du kan stötta arbetet med podden genom att antingen skänka en engångssumma via swish (till nr 0737719037) eller genom att bli månadsgivare (tillika plusmedlem) för 19kr/mån (15kr+moms). Som plusmedlem får du även lyssna reklamfritt. Länk till plusmedlemskap hittar du här: https://plus.acast.com/s/larafranlarda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.