#298 Vad är egentligen problemet med vårt skolsystem? med Johan Enfeldt

Boken heter "Vad får du för skolpengarna? Så fungerar skolsystemet. Därför fungerar det inte. Så kan du göra något åt det" och gäst är författaren Johan Enfeldt.


De senaste decennierna har den svenska skolan präglats av en negativ utveckling. Vi har bl.a. fått en mer segregerad skola, delvis försämrade skolresultat, problem med felaktig betygsättning (glädjebetyg) och en brist på utbildade lärare. När skolan debatteras i media har vi samtidigt sett hur diskussionerna främst kommit att landa i två frågor. Å ena sidan en diskussion om "för eller mot att ta ut vinster", å andra sidan en diskussion om valfrihet. Tyvärr har dessa diskussioner gjort att vi missat målet - vi har missat vad som egentligen är problemen i själva skolsystemet. I boken beskrivs skolsystemets byggstenar och förutsättningar, vad det är som inte fungerar och vad vi kan göra åt det. 


I programmet pratar vi bl.a. om grundpelarna i det svenska skolsystemet. Vi pratar om varför det nuvarande systemet med skolpeng, etableringsfrihet och avsaknad av avtal skapar problem. Och vi pratar om förslag på lösningar för att vända utvecklingen. Lyssna och få en kortversion av boken!


Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda.

Stöd arbetet med podden samtidigt som du får lyssna reklamfritt. För 19kr/mån (15kr + moms) hjälper du till att möjliggöra ett fortsatt arbete. När du signat upp så kommer du får en länk som du kan använda för att lyssna via valfri podcast-app. Du kan när som helst avsluta betalningarna/stödet. https://plus.acast.com/s/larafranlarda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.