#356 Hur orden får mening med Peter Gärdenfors

Boken heter "Hur orden får mening" och gäst är författaren Peter Gärdenfors.


När vi kommunicerar så räcker det inte att kunna höra eller läsa, vi måste också förstå ordens betydelser för att det skall bli meningsfullt. När det gäller konkreta ting som (som kyckling, stol eller gran) är det i regel inga problem. Men när det kommer till mer abstrakta ord kan kommunikationen bli svårare. Exempelvis ord som demokrati, rättvisa, samvete eller förälskelse - vem definierar sådana ords betydelse och hur vet jag att jag använder dem på rätt sätt? Finns det ens ett rätt sätt? Svaret är att det är språkgemenskapen som avgör vad ett ord betyder - i de flesta fall utan att språkanvändarna ens är medvetna om att de är med och bestämmer.


Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vem bestämmer vad våra ord betyder? Hur utvecklas språket? Hur uppstår nya ord? Hur lär sig barn nya ord? Lyssna och få en kortversion av boken!

Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda.

Du kan stötta arbetet med podden genom att antingen skänka en engångssumma via swish (till nr 0737719037) eller genom att bli månadsgivare (tillika plusmedlem) för 19kr/mån (15kr+moms). Som plusmedlem får du även lyssna reklamfritt. Länk till plusmedlemskap hittar du här: https://plus.acast.com/s/larafranlarda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.