#341 Får man säga svart? med Barakat Ghebrehawariat

Boken heter "Får man säga svart? Från teoretisk ångest till terminologisk trygghet" och gäst är författaren Barakat Ghebrehawariat


”Får man säga svart?” är en fråga Barakat fått tusen gånger. Frågan kommer i olika förpackningar, ibland ställd utifrån en empatisk nyfikenhet (”hur kan jag uttrycka mig på ett inkluderande sätt?”) och andra gånger med frustration (”men vad ska man säga då?”). I boken tar han tjuren vid hornen och diskuterar begrepp och fenomen som många känner osäkerhet kring. Såsom ras, rasifiering, hudfärg, invandrare m.fl. Vad är okej att säga och till vad bör det i så fall användas? 


Några av frågorna som diskuteras i programmet är: När och hur är det okej att prata om hudfärg? Hur kommer det sig att man i USA pratar öppet om ras medans vi inte gör det alls i Sverige? Kan du ur ett antirasistiskt perspektiv kalla dig "färgblind", dvs. att du som individ inte ser skillnad på människor utifrån hudfärg? Lyssna och få en kortversion av boken!

Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda.

Du kan stötta arbetet med podden genom att antingen skänka en engångssumma via swish (till nr 0737719037) eller genom att bli månadsgivare (tillika plusmedlem) för 19kr/mån (15kr+moms). Som plusmedlem får du även lyssna reklamfritt. Länk till plusmedlemskap hittar du här: https://plus.acast.com/s/larafranlarda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.