#349 Så kan vi bekämpa inflationen utan att bli fattigare med Elinor Odeberg

Boken heter "Dyrtider Så bekämpar vi inflation" och gäst är författaren Elinor Odeberg.


Vi har ett år bakom oss med höjda priser och höjd ränta. Att riksbanken höjer styrräntan bygger på idén att det ska "kyla ner" inflationen och hålla prishöjningarna tillbaka - men fungerar det verkligen? Måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen? Sedan 90-talet införlivades en armlängds avstånd mellan politiken och riksbanken, men borde politiken kliva in och ta större ansvar? I boken analyseras och ifrågasätts konstruktionen och förhållandet mellan penningpolitiken och finanspolitiken.


Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Varför har vi ett inflationsmål på 2% och vad bygger det på? Leder höjd styrränta verkligen till att hålla prishöjningar tillbaka? Vilka tjänar mest på den höjda räntan? Finns det andra vägar att gå än höjd ränta? Vad har politiken för verktyg för att motverka höjda priser och höjd ränta? Lyssna och få en kortversion av boken!

Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda.

Du kan stötta arbetet med podden genom att antingen skänka en engångssumma via swish (till nr 0737719037) eller genom att bli månadsgivare (tillika plusmedlem) för 19kr/mån (15kr+moms). Som plusmedlem får du även lyssna reklamfritt. Länk till plusmedlemskap hittar du här: https://plus.acast.com/s/larafranlarda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.