#316 Vad vi vet om demenssjukdomar med Hedvig Söderlund

Boken heter "När hjärnan sviker - om livet med demens" och gäst är Hedvig Söderlund, forskare och författare.


Demenssjukdomar, som numera kallas kognitiva sjukdomar, är en av världens största hälsoutmaningar. I dagsläget finns bara symtomlindrande läkemedel (sk. bromsmediciner), även om intensiv forskning ger förhoppningar för framtiden. Några av de mest omtalade demenssjukdomarna är Alzheimers, vaskulär demens, lewybodydemens och frontallobsdemens - alla med olika typer av symtom och besvär. I boken beskrivs de olika typerna av demenssjukdomar, vilka tidiga tecken på demens som kan förekomma, vilka behandlingar som finns och vad som kan göras för att försöka förebygga demenssjukdomar. En viktig del i boken är också anhörigperspektivet.


Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vilka olika demenssjukdomar finns det? Kan unga få demens? Är demens ärftligt? Kan man förebygga demens? Lyssna och få en kortversion av boken!

Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda.

Du kan stötta arbetet med podden genom att antingen skänka en engångssumma via swish (till nr 0737719037) eller genom att bli månadsgivare (tillika plusmedlem) för 19kr/mån (15kr+moms). Som plusmedlem får du även lyssna reklamfritt. Länk till plusmedlemskap hittar du här: https://plus.acast.com/s/larafranlarda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.