#357 Global ideologihistoria med Johan Stenfeldt

Boken heter "En global ideologihistoria : från Konfucius till historiens slut" och gäst är författaren Johan Stenfeldt.


Den politiska idéhistorien har traditionellt skildrats ur ett västligt perspektiv. Platon och Aristoteles är välkända gestalter, liksom Locke och Marx. Mindre kända är exempelvis Chanakya, Zhu Xi, Kang Youwei och Mulla Sadra. I denna bok ges en förklarande expose över den politiska idéhistorien. Den vidgar också perspektivet genom att jämföra den västerländska traditionen med den politiska idéutvecklingen i andra delar av världen, främst Indien, Kina, och det muslimska kulturområdet.


Några av frågorna som diskuteras i programmet är: Vilka universella mönster kan vi se genom den politiska idéhistorien? Uppträder de vid samma tid? Hur har ideologier förflyttats över jorden genom historien, och hur har de förändrats? Lyssna och få en kortversion av boken!

Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda.

Du kan stötta arbetet med podden genom att antingen skänka en engångssumma via swish (till nr 0737719037) eller genom att bli månadsgivare (tillika plusmedlem) för 19kr/mån (15kr+moms). Som plusmedlem får du även lyssna reklamfritt. Länk till plusmedlemskap hittar du här: https://plus.acast.com/s/larafranlarda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.