Propaganda – en evig mänsklig aktivitet

Inside the Box ger sig in i politiken!

 

I det här avsnittet möter du Ida Östenberg (professor i antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet) och Petra Holmberg (konstvetare och Japan-intendent på Världskulturmuseerna) i ett samtal om propaganda och makt i kejsartidens Rom och andra världskrigets Japan.

 

Tillsammans med gästerna monterar programledaren Lisa Haeger isär propagandaapparatens eviga maskineri. Auktoritära ledare, körsbärsblommor, romerska poeter, mytologi och nationalism utlovas i podden som inte stryker makten medhårs. Dessutom: Donald Trump, internet och krigsvurmande barnkläder!

 

Ljudproducent: Niklas Sjösvärd. Producenter: Jenny Högström Berntson och Rebecka Bukovinszky.

 

Inside the Box produceras av Världskulturmuseet och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, i samarbete med Folkuniversitetet.


Föremålet i boxen: pojk-kimono med krigsmotiv (propaganda) i form av bl a zeppelinare, krigsfartyg och tanks. Mer information här: https://collections.smvk.se/carlotta-om/web/object/122102 där också bilder finns.

https://www.gu.se/en/critical-heritage-studies/cooperation-0/inside-the-box-podcast-and-conversation-series/inside-the-box-2021
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.