Kyrkostölder och hotet mot kulturarvet

Det sker allt fler stölder i våra kyrkor. Men vad är det egentligen som stjäls, och vad går förlorat när föremålen försvinner?

 

I det här avsnittet möter du Maria Ellior (polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott på polisens Nationella operativa avdelning) och Martin Berntson (professor i religionsvetenskap och teologi med inriktning på kyrkohistoria) i ett rafflande samtal om skamlösa skurkars försök att lägga vantarna på vårt gemensamma kulturarv.

 

Tillsammans med gästerna plockar programledaren Lisa Haeger fram förstoringsglaset och tittar närmare på allt från riksregalier och altarskåp till minutiösa brottsplatsundersökningar och internationella svarta marknader.

 

Ljudproducent: Niklas Sjösvärd. Producenter: Jenny Högström Berntson och Rebecka Bukovinszky.

 

Inside the Box produceras av Världskulturmuseet och Centrum för kritiska kulturarvsstudier (Göteborgs universitet) i samarbete med Folkuniversitetet.

För mer information och bilder på föremålet besök: https://www.gu.se/en/critical-heritage-studies/cooperation-0/inside-the-box-podcast-and-conversation-series/inside-the-box-2022Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.