Podcast-intervju med Mathias Bergendahl, vd på High Chaparral

Det går inte att skriva om temaparken High Chaparral utan att nämna Big Bengt. Han var entreprenören som startade verksamheten 1960. Det hela var en offspring på hans verksamhet som entreprenör och handelsman. För att underhålla sina kunder av maskiner och stora prylar startade han en krog och sedermera ett hotell och när väl det var på plats krävdes underhållning. Inriktningen blev vilda västern och snart kom det amerikanska prefixet big. 

Men Bengt var en ganska kort man som skapade ett egen universum utifrån sin egen smak. Med tiden blev han Amerikafrälst, men det var inget som fanns i barndomen. I exempelvis Vilhelm Mobergs barndomshem i Småland var resenärerna till USA lika närvarande som frånvarande.  

Historierna om Bengt Tage Erling Erlandssons uppfinningsrikedom när det gäller affärer är på samma nivå ä som berättelserna om Ingvar Kamprads snålhet. Det finns ingen gräns för var verkligheten upphör och sagan börjar. 

High Chaparral ligger 35 minuters bilresa från E4:an mitt i mörkaste Småland. Skogen är stundtals nästan lika tät som en svart filt. Åtminstone om en är van vid Skånes öppna landskap. 

High Chaparrals hemkommun är mytomspunna Gnosjö. På sjuttiotalet växte nöjesparken och när närmaste grannen Anderstorp lyckades locka till sig Formel 1-cirkusen bodde Niki Lauda några veckor på Big Bengts nyöppnade hotell. 

High Chaparral blev en mötesplats för alla och på nattklubben trängdes turister med bikers. Men för några år sedan fattade barnbarnen Emil och Philip som nu äger och driver verksamheten ett beslut: “Vi ska bli en familjepark.” 

Det ledde till att all starksprit försvann, att nattklubbarna slog igen och tivolit lades ner. 

I februari rekryterade familjen en extern vd: Mathias Bergendahl. Han lämnade rollen som marknadschef på världskulturmuseet i Stockholm och flyttade till Småland. Mathias är ursprungligen från Helsingborg, men lämnade tidigt hemstaden Helsingborg för att arbeta med utställningar i Florida. Första projektet var en utställning om Titanic, den öppnade ungefär samtidigt som den berömda filmen med samma namn hade biopremiär och lockade 840 000 besökare på några månader. Det blev en bra start på Mathias karriär som också innehåller många år på TUI. 

Det första som hände på Mathias nya uppdrag var att det blev översvämning i februari. När väl vattenmassorna var hanterade kom corona. 

Men till skillnad från många temaparker i Sverige har High Chaparral faktiskt fått öppna i år. Man har lyssnat på myndigheterna och skapat ett flöde i parken som gör att 50 personersregeln kan följas. För skådespelarna och stuntmännen innebär det tio minuters shower och mångdubbelt fler föreställningar per dag. Det innebär också att de 350 säsongsanställda har ett jobb att gå till även i sommaren. Men var omsättning som brukar ligga på runt 100 miljoner kommer sluta på i år vet ingen.


 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.