Om att göra skillnad, med Klimatklubben hos Naturkompaniet, #221

Shoppingfenomenet "Black Friday" har sitt ursprung i USA där man i Philadelphia under 1960-talet började uppmärksamma den första shoppingdagen efter Thanksgiving då gator och trottoarer plötsligt svämmade över med människor.


Under 70-talet började man prata om Black Friday i resten av USA och man sade då att det var då som röda försäljningssiffror började bli svarta - alltså då butiker började gå plus.


Till Sverige kom inte fenomenet förrän 2013 men sedan dess har det fullständigt svämmat över våra redan ansträngda kanaler för reklam och shopping utan eftertanke.


Inom Outdoorbranschen har många varumärken valt att gå en annan väg och Naturkompaniet har exempelvis för tredje året i rad en "Green Friday" som motreaktion till andra stora kedjors reakampanjer.


Över hela landet har Naturkompaniets butiker olika erbjudanden, i alla butiker vaxar och vårdas dina kängor, de bjuder på kaffe, i Malmöbutiken anordnas en Outdoor Second Hand, i Umeå repareras ditt plagg och på Kungsgatan 4 i Stockholm bjöd vi in till en frukostintervju med Maria SoxboEmma Sundh och Johanna Nilsson som under 2018 startade Klimatklubben.se.


Maria kunde inte komma på grund av sjukdom, men Emma och Johanna representerade mycket bra på plats.


Trion når 35 000 på Instagram, 20 000 på Facebook och har även gett ut boken "Gör skillnad!" där de bidrar med en mycket hjälpfull guide till små och stora förändringar i en mer hållbar riktning.


Vi pratar om hur de kom in på hållbarhet, hur det är att ställa om sitt eget liv under insyn från tusentals följare, om psykologin bakom förändring, om kognitiv dissonans och om att sätta upp klimatmål för sig själv. Vi pratar om konkreta tips för egen del, om hur du kan inspirera genom frågor och konversation, om att se sig själv som brukare istället för konsument och om vikten av att förändra normerna över vad som anses vara normalt.


Support till showen http://supporter.acast.com/husky.


 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.