433. Vitaliebröderna: Östersjöns sjörövarplåga

Vi är tillbaka med nya vedervärdigheter. Denna gång handlar det om vad som kanske är den mest laglösa perioden i Östersjöländernas historia. I stridigheterna mellan den svenska kungen Albrekt av Mecklenburg och den dansk-norska drottningen Margareta öppnades dammluckorna för sjörövare.


De mest ökända och inflytelserika kallades Vitaliebröderna och seglade ursprungligen i mecklenburgarnas tjänst. Snart nog var de dock sina egna herrar.


I detta avsnitt berättar vi dels om den storpolitiska dramatiken, om laglösheten ute till havs samt hur det kom sig att Norrlandskusten under några år administrerades av pirater.


Trevlig lyssningLäslista:


Linton, Michael, Margareta, Nordens drottning 1375-1412, Atlantis, Stockholm, 1997

Harrison, Dick & Eriksson, Bo, Sveriges historia 1350-1600, Norstedt, Stockholm, 2010

Lindström, Dag, 'Vitaliebröderna: ekonomiska och samhällsorganisatoriska sammanhang', En norrlandsbygd möter yttervärlden / redaktörer: Leif Grundberg och Pia Nykvist.

Mogren, Mats, 'Vitalianerna vid Bottenhavet - pirater eller länsherrar?: en tolkning av 1398 års överlåtelsedokument', En norrlandsbygd möter yttervärlden / redaktörer: Leif Grundberg och Pia Nykvist.,

Salminen, Tapio, 'Tidigare okända medeltida brev från Finland i Revals stadsarkiv', Historisk tidskrift för Finland., 1998 (83), s. [453]-470, 1998

Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.