Seks råd mot et lysere (digitalt) samfunn i 2024

Det begynner å nærme seg sesongavslutning. Og med det avslutning av et bekmørkt 2023. Det skal bli spennende å se hva dommedagsklokken blir stilt til i 2024. I 2021 og 2022 sto den på 100 sekunder til midnatt. 24. januar 2023 ble klokken stilt til 90 sekunder, hvilket er det nærmeste til midnatt og dommedag, klokken noen gang har blitt stilt til, siden dommedagsklokken ble oppfunnet i 1947 av noen atomforskere, som blant annet jobbet på The Manhattan Project.


I 1947 ble klokken stilt inn på 7 minutter på midnatt. I 1995, da vi blant annet fikk Netscape Navigator og internett begynte å spre seg, var vi nærmere kvart på tolv. Etter årtusenskiftet og Al Qaidas angrep på USA i 2001, har vi beveget oss nærmere og nærmere dommedag. Og det er kanskje sånn det også føles om dagen. At det ser bekmørkt ut. Fra midten av 90-tallet, med internettets fremmarsj, ble digitale horisonter møtt med en urokkelig optimisme. Vi levde på kanten - og for så vidt også over kanten med tanke på dotcom-boblen som sprakk - men på den tiden var det som om vi levde midt i en digital renessanse, hvor teknologiens potensial var tilnærmet grenseløs. 


Det var en tid hvor all teknologisk utvikling ble oppfattet som en global win-win. Med internett ville mennesker kobles sammen, informasjon og kunnskap ville bli satt fri og konsekvensen ville bli en demokratisering i global skala. I etterpåklokskapens navn, ser vi nå hvordan denne teknologiske optimismen utviklet seg til noe helt annet. Ikke win-win, men lose-lose.


Episoden presenteres av Epicenter - Oslos hub for digital innovasjon og et økosystem for innovative selskaper i vekst. 

Gå inn på epicenteroslo.com og bli medlem du også!


Lenker til alt jeg har snakket om, finner du på HansPetter.info


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.