247 Peter Martin - Barn har inga näringsbrister i Sverige… eller?

I det här avsnittet pratar vi återigen med läkaren Peter Martin. Han har lusläst rapporten Matvaneundersökningen: Riksmaten ungdom 2016-17 Näringsintag och näringsstatus bland ungdomar i Sverige Resultat från en matvaneundersökning bland ungdomar i årskurserna 5, 8 och 2 på gymnasiet.


För visst är vi säkra på att inga barn har näringsbrister i Sverige, även om ohälsan bland unga ökar på flera fronter? Myndigheterna som ska hålla koll på det här verkar lugna, men det känns ändå som att det är värt att ta en ny titt på statistiken. Hur ser det ut egentligen? Styrker siffrorna verkligen påståendet att alla barn får den näring de behöver för att upprätthålla sin hälsa? Kan man som förälder känna sig trygg med att tex skolmaten är rätt näringsberäknad för att våra barn ska orka med att prestera i skolan? Får verkligen alla barn tillräckligt med näring baserat på dagens kostrekommendationer?


Peter hjälper oss att förstå resultaten i tabellerna och se om de slutsatser som finns i rapporten verkligen stämmer.


Rapporten finns tillgänglig för alla att ta del av. Du hittar den här: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/matvanor---undersokningar/riksmaten-ungdom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.