AVSNITT 195: Exklusivt möte! DR GABOR MATÉ OM HUR TRAUMA OCH STRESS KAN GÖRA DIG SJUK

Vi är så stolta över att presentera veckans gäst, den världskända kanadensiska läkaren Gabor Maté, vars banbrytande bok nu är aktuell på svenska: Myten om det normala – att läka trauma och sjukdom i en toxisk kultur. Trots alla framsteg inom medicin och sjukvård ökar kroniska sjukdomar lavinartat i västvärlden, och allt fler unga lider av mental ohälsa. Hur går det ihop?

Hur påverkar våra känslor vår fysiska hälsa? Ja en ny gren av immunologin, psykoneuroimmunologi visar just hur vårt sjukdomsförsvar kan sänkas av mycket stress ....

I det här samtalet pratar Gabor Maté bland annat om:

  • "The good die young" heter ett uttryck. Är det farligt att vara för snäll och omtänksam? Ja, säger Maté, det finns faktiskt forskning som visar hur det kan göra dig sjuk. Hur gamla barndomstrauman dyka upp och skapa ångest och sjukdom, om vi inte sätter gränser. Fråga dig själv, var i ditt liv säger du inte nej?
  • "Om du lever i ett dysfunktionellt förhållande med en neurotisk partner, tänk inte att du kan göra om honom/henne. Du behöver välja mellan din partner eller dig själv, och det beslutet kommer vara smärtsamt."
  • ... en rådande "ensamhetspandemi" – han menar att ensamhet är vårt enskilt största hälsoproblem.
  • "Du behöver inte vara perfekt", uppmanar han alla föräldrar. "Var nyfiken och fråga vad som stressar barnen, men tänk inte att du ska fixa allt."

Gabor Maté förklarar hur individens och samhällets mående är tätt sammankopplat, och visar vägen till läkning.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.