Matspesial: Spis verden bedre

Hva er bærekraftig mat? Det får du høre mer om i denne episoden av Fylkespodden. 


For tiden pågår det et prosjekt i Trøndelag kalt “Bærekraftige menyer” der kantinene på Fylkets hus i Steinkjer og Mære landbruksskole er med. 

I tillegg til å handle om bærekraftige måltider og hvordan vi kan få mer bærekraftige menyer, handler prosjektet om å lage mer av maten fra bunn av samt økt bruk av økologiske og lokale råvarer. 

Ann Kristin Møsth Wang er mat- og miljøveileder i Matvalget. Dette er en veiledningstjeneste for offentlige og private virksomheter som vil lage bærekraftige måltider til andre. Matvalget eies av Debio som sertifiserer økologisk mat. 

 

Wang sier mer bevissthet rundt råvarene og hvordan vi går fram for å lage mat, også kan bety en økonomisk gevinst.  Hun viser blant annet til en skole utenfor Oslo som tidligere brukte 35.000 kroner i måneden på bake off, altså halvferdige produkter som bagetter og lignende. Med litt opplæring begynt skolen å bake selv, og vipps kostet det bare 3500 kroner å bake brød som til gjengjeld var 100 prosent hjembakt med økologisk mel. 

-Når jeg er ute på skolene spør jeg elevene hva som er viktigst for dem når det kommer til mat. Svaret jeg får er at det skal være billig, sier Wang. 

Men det som dagligvarekjedene mener er billig mat, er ikke nødvendigvis det. 

-Råvarer er alltid billigst, og når vi baker selv blir det selvsagt billigere siden vi sparer mange markedsføringsledd, sier hun. 


Hør flere gode råd om bærekraftig mat i Fylkespodden! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.