Sommer i Trøndelag: Flyndrer av gull

På Straumen vandrer vi gjennom en koselig park før vi møter to som driver henholdsvis en butikk og en kafé midt i det som skal være Norges mest attraktive tettsted. 

Nils Aas regnes som en av Norges fremste billedhoggere. Han er født i Inderøy, og på Straumen er det et eget museum med verker av Aas. I løpet av sommeren er det også flere andre utstillinger her. 

Utendørs, i Muustrøparken som også ligger på Straumen, er det flere verk av Nils Aas. Den største installasjonen heter Flyndra og er utført i metall. Den fremstiller en stor flyndre som var en eksportvare fra Inderøy på midten av 1900-tallet. Gullflyndrene (rødspette) ble sendt med tog til Oslo helt levende. 

- Gullflyndra var noe en gjorde ganske stor business på da Nils Aas vokste opp her, sier museumsformidler ved Nils Aas museum, Solveig Viken. 

Hun sier gullflyndre ble ansette for å være en delikatesse i Oslo. Den ble derfor pakket i trekasser fylt med spon og deretter sendt til Oslo der de fortsatt skulle være levende når de ble overlevert til kundene. 

I løpet av episoden lærer vi også mer om Jostu som er en gave- og interiørbutikk og Marens bakeri.  


Gjester i denne episoden er Solveig Viken, Anne Grete Lyngstad og Monica Sandnes 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.