Share

Finansredaksjonen
DN inviterer deg med på redaksjonsmøte, der vi snakker om forunderlige hendelser i aksjemarkedet, de mest sentrale investorene og de ferskeste nyhetene. Med finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Thor Chr. Jensen og kommentator Anita Hoemsnes.
DN inviterer deg med på redaksjonsmøte, der vi snakker om forunderlige hendelser i aksjemarkedet, de mest sentrale investorene og de ferskeste nyhetene. Med finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Thor Chr. Jensen
Latest episode
Slik er Trumps økonomiske logikk
32:53|Trump mener økt toll, svakere dollar og kutt i offentlig sektor skal gjøre USA «great again». Kan han ha rett? Vi blir ikke helt ferdig med å forsøke og forstå hvorfor president Donald Trump gjør som han gjør i den økonomiske politikken. Den siste uken har et dokument fra Trumps nyutnevnte leder for Council of Economic Advisers, Stephen Miran, fått mye oppmerksomhet. I fjor skrev Miran en rapport kalt «A User’s Guide to Restructuring the Global Trading System». Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN.Les også: Trumps tollsjokk nå, det neste kan bli et dollarsjokk En viktig ingrediens i dokumentet, er premisset om at USAs økonomi er et rent underskuddsprosjekt, og at det er alle andre land sin feil. Litt haltende logikk her. Les hvorfor i kommentaren finansredaktør Terje Erikstad har skrevet om at for første gang i historien betaler USA mer til utlendinger enn utlendinger betaler til USA.
More episodes
View all episodes
Vil du ha billig ferie eller god fondsavkastning?
35:45|Kronen har styrket seg mot dollar. Det gir sammen med børsfallet i USA en dobbeltsmell for norske fondssparere. Fallende amerikanske aksjemarkeder, styrket kronekurs og utsatt rentekutt er tema for ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN. Hør episoden her: Nordmenn har 212 milliarder kroner plassert i globale aksjefond, ifølge tall fra VFF. Det har gitt veldig god avkastning i veldig mange år, men etter at Donald Trump satt i gang med sin høyst forvirrende tollpolitikk etter nyttår, har aksjemarkedene falt og dollaren svekket seg. Det betyr at norske fondssparere både får svekket børsavkastning og en svekket fondsverdi i norske kroner. En dobbeltsmell der altså. Det er kanskje på tide å se mot Europa – hvor børsene har steget kraftig i troen på at det er her den økonomiske veksten vil komme fremover. Vanligvis vil Oslo Børs bli rammet av nedturen i det amerikanske markedet, men ikke denne gangen. Hovedindeksen er opp syv prosent. Trump skal ikke få hele skylden for at rentekuttet fra Norges Bank ser ut til å utebli, men det er klart at styrket kronekurs er et element som teller når rentekomiteen i Norges Bank samler seg i neste uke. Styrket kronekurs trekker i retning av lavere rente, mens sterke inflasjonstall taler for at Norges Bank ikke rører renten. Det snakker vi om i Finansredaksjonen denne uken.Hva nå, Elon Musk?
28:42|Elon Musk dobbeltrolle som Trumps sjefskutter og næringslivsleder begynner å vakle. Elon Musk gått fra å være genierklært milliardær, til en ekstrem høyrevridd Trump-venn som bruker tid på å kutte ansatte i den amerikanske statsforvaltningen fremfor å ta vare på selskapene sine. Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN. Tesla-aksjen stuper på Wall Street – riktignok til nivåer den lå på i fjor høst – men investorene ser ut til å like dårlig at storeier Elon Musk driver med alt annet enn å få Tesla tilbake til å være et selskap som sto for banebrytende innovasjon og design. Musk driver med veldig mye annet enn Tesla, blant annet romtransportselskapet Space-X, tunnelselskapet Boring Company, X (tidligere Twitter) og AI -selskapet xAI, men Tesla er det eneste selskapet som er børsnotert. Les også: Trump-handelen som kollapset I et intervju på Fox News mandag fikk Musk spørsmål om hvordan han klarte å lede selskapene sine nå, samtidig som han leder DOGE (Department of Government Efficiency) spørsmålet. Svaret han svar «med store vanskeligheter». Musk så nesten ut som han var på gråten. Verdiene krymper mens Musk leder Doge: – Du har gitt opp de andre tingene dine?I et intervju med Fox News uttalte Elon Musk mandag at han driver virksomhetene med «store vanskeligheter» om dagen. Foruten å lede Tesla, er han også aktiv eier av X, administrerende direktør i SpaceX og leder av Department of Government Efficiency (Doge), for å nevne noe.Er frykten for Trumps toll overdreven?
32:07|Frykten er at Trumps handelskrig vil øke inflasjonen og senke veksten i verdensøkonomien, men er frykten overdreven? Aksjemarkedene over hele verden falt kraftig mandag og tirsdag – etter at Trump i helgen varslet innføring av 25 prosent toll på varer fra Canada og Mexico tirsdag. Nedgangen skyldes ikke bare innføringen av toll, for det er fortsatt høyst usikkert hva slags konkrete konsekvenser tolløkningen har på de ulike varene. Dette snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen. Kommentator Bård Bjerkholt har skrevet om konsekvensene av toll på de godt etablerte verdikjedene mellom USA, Mexico og Canada, hvor særlig bilindustrien kommer dårlig ut, fordi deler til amerikanske biler produseres og settes sammen i alle de tre landene. Hvis det skal ilegges toll hver gang en bildel krysser grensen, så vil prisen på den tradisjonelle amerikanske pickup'en stige med 8000 dollar, ifølge Wall Street Journal. Men for andre varer som importeres til USA, trenger ikke tollen bety økte priser. USA importerer store kvanta av meksikansk avokado, men flere hurtigmatkjeder som bruker avokado i produksjonen, sier de ikke vil øke prisene ut til forbruker, for konkurransen om kundene er høy i dette segmentet. Onsdag gikk også USAs handelsminister Lutnick ut å sa at det kunne være aktuelt å senke tollsatsene igjen, for land som «oppfyller alle betingelser «i handelsavtalen mellom USA, Mexico og Canada. Det er lett å bli forvirret av amerikansk politikk for tiden. Særlig siden Trump tirsdag sa han ville doble tollsatsene mot Canada, hvis de innførte gjengjeldelstoll mot amerikanske varer. Slik ser en ekte handelskrig ut. Børskommentator Thor Christian Jensen har fulgt markedene tett denne uken (også). Fallet i starten av uken skyldes like mye investorenes generelle negative syn på vekst i økonomien fremover, som innføringen av toll. Det at de amerikanske teknologiaksjene faller kan også skyldes at de har hatt en helt vanvittig oppgang på børsene de siste årene. Nedgangen de siste dagene, synes kun som en liten dump i aksjeutviklingen. Onsdag stiger også markedene igjen. Men hva skjer videre? Et faresignal fra den norske børsen er Jon Fredriksens salg av aksjene tørrlastrederiet Golden Ocean til et belgisk selskap. Få andre enn Fredriksen har like god nese for å forutse når et marked er på toppen. Blir det lavere vekst i verdensøkonomien, vil behovet for skip som frakter varer på verdenshavene bli lavere.På tide å investere i Europa?
27:24|Trumps «elefant i glasshus»-taktikk de første ukene av sin presidenttid, har fått investorene til å se mot Europa og europeiske aksjemarkeder. Europa har gått fra «not» til «hot». Det er kortversjonen av hva som har skjedd de siste ukene. Trumps trusler om toll, samt rare uttalelser om at USA ikke trenger å betale gjelden sin og at det hadde vært fint om dollaren svekkes, i tillegg til hans bromance med Vladimir Putin, har fått investorene til å se mot Europa. Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen. Er det på tide å flytte sparepengene fra amerikanske fond til europeiske? I episoden snakker vi også om hvor sannsynlig det er at Trumps politikk kan føre til finanskrise. Hør episoden her. Les også kommentaren Bård Bjerkholt skrev om temaet:Les også: Investorene vedder på Europa Og børskommentaren Thor Christian Jensen skrev: Les også: Endelig noen som elsker det Trump gjørKriseforståelsen øker i Europa – det er på tide
30:15|De siste dagene har vist at USA vil ikke lenger ha rollen som den viktigste sikkerhetsgarantisten for Ukraina og Europa. Det sender forsvarsaksjene i været. I denne ukens episode av Finansredaksjonen, som også sendes i podkasten Den politiske situasjonen, snakker vi om Trump-administrasjonen sjokk-uttalelser de siste dagene og hvilken effekt de har hatt på markedene. München-konferansen i helgen ble av den dramatiske sorten. Troen på at USA og Europa er gode allierte er blitt svekket og det blir stilt spørsmål om USA vil oppfylle sine forpliktelser i henhold til Natos artikkel fem. Det som fikk størst effekt på aksjemarkedet var den amerikanske kritikken av at Europa gjør for lite for å bygge opp sitt eget forsvar. Det sendte europeiske forsvarsaksjer til værs mandag. En begrensning på økt våpenproduksjon i statlig regi er kravet til å holde statsgjelden nede for EU-landene. Det er en begrensning USA kun har et teoretisk forhold til. EUs Ursula von der Leyer foreslår å holde forsvarsutgifter utenfor EUs gjeldskrav. Utstedelse av statsobligasjoner for å produsere mer våpen, kan skape et nytt finansielt investeringsprodukt, sier finansredaktør Terje Erikstad.Gull glimrer som aldri før!
31:49|Prisen på gull har gått rett i været. Er det Kinas hedge mot USA eller investorenes frykt for børskollaps som er årsaken? Og bør alle nå investere i en gullmynt eller et bull gull-produkt? I ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN, snakker vi om gull. Gullprisene er på sitt høyeste nivå noensinne. Gullprisen har steget over 40 prosent det siste året, og ti prosent hittil i år. Det kan være mange årsaker til det, for eksempel at Kina kjøper gull og kvitter seg med amerikanske statsobligasjoner eller at frykten for at aksjemarkedet stuper som følge av Trumps lettere uforutsigbare tollpolitikk. Vi snakker om flere årsaker i ukens episode. Hvordan kan privatinvestorer investere i gull? Selg gullsmykker du ikke bruker til oppkjøpere Kjøp gullmynter eller gullbarrer Invester i såkalte ETN eller ETF'er, børsnoterte verdipapirer som er linket til verdiutviklingen på gull.