§96 Siste nytt fra jussens verden: Koranbrenning, koronakommisjon og domstolsreformrevers

Adele Matheson Mestad (direktør i Norges Institusjon for Menneskerettigheter) og programleder Marianne Reinertsen snakker om de viktigste sakene fra jussens verden i april.

Politiet nektet SIAN å demonstrere på Stovner forrige uke, men på lørdag demonstrerte de i Sandefjord og brente koranen, det skapte sinne og motdemonstrasjon med sammenstøt med politiet. I sverige var det i påsken opptøyer i mange svenske byer i forbindelse med at den danske høyreekstreme og islamfiendlige politikeren Paludan var på besøk. Hvorfor er det tillatt å brenne religiøse symboler og burde vi endre på det?

I 2021 ble det gjennomført en domstolsreform, hvor Tingrettene ble redusert fra 60 til 23, men alle rettstedene beholdes. Så fikk vi en ny regjering og den foreslår at strukturen for domstolene fra før domstolreformen i 2021 i utgangspunktet gjeninnføres. Høringsfristen for domstolsreverseringsreformen var tirsdag 26.4. Hva skal skje videre med den tredje statsmakt, og hvorfor skal vi bry oss om det?

Koronakommisjonens andre delrapport ble overlevert tirsdag 26.6. Hør mer om karantenehotell og ivaretagelse av barn og unges rettigheter under pandemien.

Hør mer om disse temaene i ukens episode av Jusspodden – hvor Adele og Marianne også snakker om rus og fotball.