126. Black Friday och Singles Day enligt Elgiganten

Elgiganten satsar hårt på både Black Friday och Singles Day, samtidigt som mellandagsreorna fortfarande har sin position under handelsåret. För kunderna har Singles Day blivit dagen att unna sig själv och Black Friday en vecka för att göra väl planerade fynd.

Singles Day, Black Friday och mellandagsreorna definierar handelsåret inom hemelektronik och mode. Idag är Black Friday en väl etablerad shoppinghögtid i Sverige. Samtidigt satsar allt fler detaljhandlare på Singles Day.

Hemelektronikjätten Elgiganten introducerade Singles Day 2017, tillsammans med Mediamarkt och Sportamore, eftersom de inte ville lämna fritt spelrum åt kinesiska Alibaba den 11 november. Singles day har blivit en dag då kunderna kan köpa något till sig själva.

För Elgigaganten ger Black Friday en möjlighet att i samarbete med sina leverantörer erbjuda riktig bra priser. Och kunderna kan spara pengar på sedan länge planerade inköp.

I avsnitt 126 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Elgigantens vd Niclas Eriksson samt Johanna Allhorn, chefredaktör för nättidningen Ehandel.

Singles Day, som 1990-talet var en festdag för universitetsstuderande i Kina, approprierades av e-handelsgiganten Alibaba för att bli den största shoppingdagen i världen. Singles day, som importerades till Sverige av Elgiganten med flera år 2017, tog ordentlig fart 2018.

Black Friday skapade i USA på 1950-talet för att på senare år bli allt större. Idag är Black Friday väl etablerat i Sverige
både bland e-handlare, butikskedjor och konsumenter. En undersökning, som strategi- och marknadskonsultbolaget Simon-Kucher har gjort bland svenska konsumenter, visar att ungefär hälften av de tillfrågade konsumenterna planerar att handla just då.

Elgiganten är en av Sveriges största detaljhandelskedjor med ett stort fokus på e-handel. Elgiganten redovisar en tillväxt på 7,2 procent för verksamhetsåret 2018-2019 till 12,7 miljarder kronor (1804). Bolagets resultat ökade med 5 procent jämfört med i fjol, till rekordhöga 210 miljoner kronor.

Länkar från våra sponsorer
E-barometern Q3 2019 www-postnord.se/e-barometern
Guide för it-investeringar http://bit.ly/2NEtsKN